Дипломати към македонския президент: Намесете се по-сериозно в разрешаването на кризата

Дипломати към македонския президент: Намесете се по-сериозно в разрешаването на кризата
Георге Иванов
A A+ A++ A

Посланиците на ЕС, ОССЕ, НАТО и САЩ поискаха от македонския президент Георге Иванов да се намеси по-сериозно в разрешаването на политическата криза в страната, а да не бъде просто наблюдател на случващото се.

Според дипломатите Иванов би могъл да бъде покровител на политическия диалог, още повече, че има информация за международно посредничество за постигане на примирие между най-големите политически партии.

Едно от предложенията, дискутирани на срещата, е държавният глава официално

да поиска дипломатическо посредничество от ЕС

Второто е самият Иванов да бъде покровител на политическият диалог между ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, и други парламентарни партии за излизане от кризата.

Междувременно, американският посланик в Скопие Джес Бейли поиска в Македония да има прозрачна и независима съдебна власт.

"Въпросът за доверието на македонското общество в правосъдната система е въпрос за македонските граждани...Предизвикателствата, пред които е изправена Македония изискват в

страната да има безпристрастна, прозрачна и независима съдебна система

Това е нещо, което се изисква от вашите граждани и от гражданите на всички страни по света", каза американският дипломат.

Той отказа да коментира конкретни случаи и по-специално т.нар. афера "Пуч", и масовото незаконно подслушване, което бе разкрито от опозицията.

Бейли припомни изследване от миналия септември в Македония, от което стана ясно, че две трети от македонците нямат доверие в съдебната система.

#дипломати #Македония #Георге Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"