Министър Петкова: Интерконекторът с Гърция ще се финансира от ЕК

Министър Петкова: Интерконекторът с Гърция ще се финансира от ЕК
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Реализацията на интерконектора с Гърция ще се финансира от Европейската комисия (ЕК). Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред участниците в първото заседание на общата комисия "Икономика, инфраструктура и енергетика" на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПА на ПСЮИЕ).

Друг ключов проект за преодоляване на енергийната зависимост е идеята за изграждане на газов хъб в България, каза Петкова. По думите й той

може да разчита както на руски газ, така и на добив от България

а може да се захранва и от Каспийския регион.

Петкова коментира, че България има стратегическо географско положение, добра газопреносна мрежа и собствено газохранилище, което са добри предпоставки у нас да се изгради такъв хъб. "Реализацията на всички тези проекти ще даде независимост и стабилност, от които се нуждае Източна Европа", подчерта Теменужка Петкова.

Тя заяви също, че България ще работи много интензивно за участие в Европейския енергиен съюз. Преди два дни европейските лидери подкрепиха изграждането му и до края на 2015 година предстоят първите стъпки за неговата реализация.

Ефективното функциониране на бъдещия енергиен пазар ще направи

по-независими и конкурентоспособни икономиките на държавите-членки

добави Петкова и обясни, че един от основните приоритети е диверсификацията на източниците на природен газ. Ключово значение в тази посока има проектът за интерконекторна връзка с Гърция, подчерта Петкова.

Интерконекторът с Турция е друга възможност за свързване с Южния газов коридор, а до края на 2015 година очакваме да влезе в действие и интерконекторът с Румъния, каза Теменужка Петкова пред членовете на комисията.

Българското Народно събрание е домакин на първото заседание на комисията "Икономика, инфраструктура и енергетика" на ПА на ПСЮИЕ, като в него участват делегации от девет парламента от страните-членки на Асамблеята. Те ще обсъждат доклад на комисията на тема "Подобряване на енергийната ефективност в Югоизточна Европа" и ще приемат резолюция.

Председателството на днешното събитие е не само признание, но и голяма отговорност, която страната ни ще оправдае, каза Теменужка Петкова.

#Теменужка Петкова #Европейския енергиен съюз #ЕК #Европейската комисия #газов хъб #хъб

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"