В болница само след представяне на лични документи

В болница само след представяне на лични документи
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Хоспитализациите и дехоспитализациите на всички здравноосигурени от 1 април ще бъдат в единна Регистрационна система. При приема и напускането на лечебното заведение пациентите ще трябва да представят на регистратурата свой български личен документ.

Това може да бъде лична карта, временни удостоверения, издадени от МВР, при загуба на лична карта, паспорт, моряшки паспорт, или удостоверение за пребиваване на граждани на ЕС, карта за постоянно пребиваващ в Република България чужденец, разрешение за (постоянно) пребиваване или, БЛД от стар тип (зелен паспорт).

Българските граждани без такъв (новородени и деца под 14 години) се приемат в лечебните заведения с документ на придружител/настойник, като данните им се вписват ръчно в Регистрационната система.

Системата ще обработи данните от личния документ и ще регистрира хоспитализацията, като едновременно ще изпрати информация за това в Централното управление на Националната здравноосигурителна каса (ЦУ на НЗОК) и ще провери дали документът е валиден.

Системата ще действа по същия начин и при дехоспитализацията на пациентите.

Регистрационната система ще позволи прозрачност и повишен контрол върху целесъобразното използване на средствата от здравноосигурителните вноски на всеки гражданин.

 

#болница #представяне #лични документи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »