Владимир Каролев: Средната класа все е прецакана

Владимир Каролев: Средната класа все е прецакана
Владимир Каролев
A A+ A++ A

Автор: Владимир Каролев

Системата през последните 100 години: Държавните централни банки, под давление на политиците, трансферират богатство от всички към повечето от най-заможните хора, голяма част от чиито доход идва от финансовите пазари. Забележете, че казвам "богатство", а не пари - централните банки разполагат с различни инструменти да постигнат това (един от тях е печатането на пари), но нито един от тези инструменти не бърка директно в джоба на никого. Напротив, често дори слага повече банкноти в джоба на всички, дори на най-бедните. Но богатството не се измерва в банкноти, а с какво можеш да си купиш с тях.

Политиците, след това, започват да сочат богатите с пръст и да ги обвиняват за всичко, за да експлоатират за политически цели естествени несъвършенства на човешката психика в избирателите (познати още като "пороци" - завист, алчност и т.н.). Заможните хора, разбира се, си мълчат удобно, тъй като вече са "заблажили" и продължават да "блажат" от политиките на централните банки. За да "преборим" богатите се въвеждат някакви по-високи данъци, които удрят и средната класа като странична жертва. Стига да са приемливи като ставки, "богатите" си мълчат - те са получили достатъчно от шашмите на централните банки и нямат нищо против да заделят някой петак отгоре като данък. Със събраните пари, политиците купуват по законен начин гласовете на етническите малцинства, бедните и пенсионерите.

Средната класа е прецакана и в двата случая - тя нито извлича огромна част от дохода си от финансовите пазари, през които държавните централни банки трансферират богатство, нито пък получава подаяния от държавната власт, финансирани с данъци. Напротив.

През цялото това време, левите и псевдо-десните икономисти са особено дейни в това да омагьосват избирателите как всички проблеми щели да се решат през данъчната система, пренасочване на някакви пари нанякъде и "стимули" от централната банка. Централните банки, които са реално в дъното на целия проблем и почти всички финансови кризи, едно на ръка, че се представят като магическо решение, и второ на ръка, че винаги влизат някъде по списъците на галещите ухото други "решения". Важното е никой и дума да не отваря за държавния монопол върху централното банкиране, а централните банки и банкери да се слагат на едно ниво с божествени пророци и вестители с неотменим свещен статут.

И така, вече повече от 1 век, всички са щастливи скрито и лека полека, тече най-голямото ограбване без прилагане на груба сила в историята на човечеството. То, разбира се, се случва с почти пълното демократично съгласие, на хората, които биват ограбвани.

Коментарът на икономиста Владимир Каролев е публикуван на страницата му във Фейсбук.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"