Време е ЕС да върне Гърция в реалния свят

Време е ЕС да върне Гърция в реалния свят
Алексис Ципрас. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Време е Европа да върне Гърция в реалния свят и да не допуска южната ни съседка за пореден път да извие ръцете на цялата общност. Искаше спасителна програма - получи я, трудно й е да погасява заемите към кредиторите - получава облекчения, сега може да откаже и съвсем да плаща. Трагедията е, че може да успее, защото явно маневрирането в непроходимата европейска бюрократична система е по-печелившо от финансовата дисциплина и желанието за реални реформи.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас предупреди германския канцлер Ангела Меркел, че Атина е невъзможно да плати дълговете си в близките месеци, ако ЕС не предостави финансова помощ на страната. Британският вестник "Файненшъл таймс" твърди, че има достъп до писмото, в което Ципрас се жалва, че няма пари за пенсии. Гръцкият премиер се оплака, че ще трябва да избират между необходимостта да изплатят дълговете към Международния валутен фонд или да направят социалните плащания. Избирането на първия вариант може да доведе до "по-рязко влошаване на социално-икономическата ситуация в Гърция", заплашва Ципрас.

Общият размер на дълг на Гърция към кредиторите е 320 милиарда евро. През февруари, Еврогрупата одобри плана за гръцките реформи и разширена програма за финансова помощ за Атина.

Миналата седмица стана ясно, че Европейската комисия дава възможност на Гърция да се възползва от 2 млрд. евро от фонда за развитие. "Тези пари няма да бъдат използвани за запълване на хазната, а за подкрепа на усилията за създаване на ръст и социална сплотеност", заяви  председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Вместо да създава ръст и социална сплотеност, Атина предпочита да получи готови пари и то скоро. Министърът на външните работи Никос Кодзиас предлага да бъде създаден германско-гръцки съвет на мъдреците, който да намери решение на проблема за военните репарации заради нацистките престъпления през Втората световна война, които Гърция иска да й изплати Германия.

Берлин отдавна сложи край на този въпрос и сега отново потвърди, че темата е приключила от юридическа и икономическа гледна точка.

Най-подходящото сравнение на ситуацията с "гръцката игра с Европа" е един коментар из форумите, в който отношенията на Ципрас и Меркел се сравняват със студентче-тарикатче, което изнудва майка си за пари, за да продължи да учи.

На този фон Алексис Ципрас пристига в Берлин в понеделник, за да обсъди с Ангела Меркел проблема с намаляването на финансовите резерви на Гърция и да представи списък, изготвен от правителството с искания за международните кредитори.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници