"Топлофикация - Русе" пред фалит, 50 000 остават без топла вода

"Топлофикация - Русе" пред фалит, 50 000 остават без топла вода
A A+ A++ A

Фалит грози "Топлофикация - Русе". В такъв случай 50 000 русенци ще останат без топла вода, а над 300 служители от топлофикацията в дунавския град няма да отидат по работните си места. За опасността „Топлофикация-Русе” да спре работа от началото на април до новия ценови период, който влиза в сила от 1 юли алармира директорът на дружеството Севдалин Желев.

Причината са влезлите в сила от 6 март промени в Закона за енергетиката, с които се спира изкупуването на електроенергия, произведена по комбиниран способ.

„Значи никой няма да изкупува нито комбинирана, нито принудена. И „Топлофикация - Русе" ще бъде принудена да спре. Което означава, че гражданите няма да имат топла вода. Има много голяма вероятност наистина да спрем. Тук в администрацията без мен, без колегите - тук може, но вътре в централата освободи ли се персонал, след това трудно може да пуснем централата наново”, коментира Севдалин Желев.

"Промените в Закона за енергетиката, влезли в сила от 6 март, заплашват с фалит "Топлофикация-Русе". Изискванията, свързани с изкупуването на електроенергия от топлофикационните дружество, ще накарат фирмата да спре работа в началото на април, тъй като ще се натрупа загуба от 12 млн. лева", допълни изпълнителният директор, цитиран от БГНЕС. 

С промените в Закона изкупуването на електроенергия от топлофикационните дружества се ограничава до прогнозните количества, които са били заявени през юли миналата година. За "Топлофикация-Русе" това са 117 мегавата на час, които ще бъдат направени в началото на следващия месец.

От дружеството са започнали подписка сред абонатите си, която да бъде изпратена до омбудсмана. Целта е да се сезира омбудсманът, за да може да атакува тази норма като противоконституционна. Идеята за противоконституционност е в това, че тази промяна стана между първото и второто четене на Закона за енергетиката. При първоначалното внасяне на законопроекта в Народното събрание такъв текст и в този вариант не беше предложен. Между първо и второ четене, без да има мотиви, без да има финансови анализи, без да има анализ за съответствието на закона с европейското законодателство, се направиха промени, които наистина противоречат в самото си съдържание.

"По отношение на това, че в закона се коментира да се изкупува веднъж количество по сертификат, с който се гарантира произходът на електрическата енергия, и количество по прогноза, самият текст си противоречи", обясни юрисконсултът на дружеството Маргарита Филева.

Ако "Топлофикация-Русе" затвори, на улицата ще останат и над 300 работници. Синдикатите вече се готвят за протести, за да защитят интересите си. Във вторник се очаква да има среща в Министерството на енергетиката по въпроса и до края на седмицата да стане ясно дали няма все пак да се намери някакъв компромисен вариант, за да не се стига до стачки и до спиране на топлата вода за русенци.

#Русе #топлофикация #парно #топла вода

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници