Блокада на гранични пунктове готвят износители на дървесина

Блокада на гранични пунктове готвят износители на дървесина
A A+ A++ A

Търговски фирми в бизнеса с дървесина днес се готвят да блокират граничните пунктове "Капитан Андреево" и "Капитан Петко войвода", а също и Прохода на републиката при Гурково.
 
Повод за протеста е тримесечната забрана за износ на дървесина, от която в бранша губят приходи. Началото на протеста е обявено за 10 часа и 30 минути.

Мораториумът за износ на дървесина беше наложен за три месеца и влиза в сила от 6 април. Преди дни депутати обещаха на бранша забраната да отпадне по-рано.

„Затова "по-рано" ние на момента трябва да освободим 8 хиляди души, на момента трябва да прекратим външнотърговските си договори, ще понесем съответните неустойки и загуби“, коментира пред БНР един от организаторите на протеста, Димитър Николов.

По думите му има данни за фирми, които са започнали да освобождават работниците си. А възможността да се стигне до завеждане на дела от външнотърговските партьори на фирмите според него е съвсем реална.

„Те вече са подготвени, както ние подготвяме вътрешни дела към държавата, от гледна точка на това, че тя е виновна“, каза Николов, който вече е загубил около 150 хиляди лева от неизпълнени договори. Изчисленията на бранша сочат обща загуба от 40 милиона лева. 

Тримесечен мораториум за износ на дървесина бе приет през февруари. Забраната ще влезе в сила от 6-ти април, за да даде възможност на предприятията да развалят вече сключените договори за експорт, аргументираха се при обсъждането на решението депутатите от комисията по земеделие и гори към парламента.

#дървесина #износ #мораториум #блокада

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »