Промяна в обществените поръчки - първо ще отварят ценовите оферти

Промяна в обществените поръчки - първо ще отварят ценовите оферти
A A+ A++ A

Нов регламент на процедурата на търговете за обществени поръчки, подготвян от правителството, променя последователността на отваряне на офертната документация.

Основната мярка е свързана със съкращаване на сроковете, пише в. "Сега". Идеята е първо да се отварят ценовите оферти на кандидатите, след това да се обявява коя цена от кого е предложена и накрая да се пристъпва към техническата документация. Когато се види кой е кандидатът, предложил най-изгодната цена, веднага може да бъде обявен за печеливш, обясни на кръгла маса, организирана от Камарата на строителите в България, вицепремиерът   Томислав Дончев.

Според екипа му, подготвил проекта с участието на други министерства и браншови организации, ще се спести много време в процедурата. В момента офертите се разглеждат около месец и едва тогава комисията по конкурса обявява решението си за печелившия.

В проекта на новия закон се предвижда възможността кандидатите да използват единна декларация. Тя ще се внася заедно с офертата вместо огромното количество документи, искани сега за годността на фирмата. Това е свързано и с идеята за типовите договори, които строителният бранш отново поиска.

Друг важен акцент в новия модел е пълната електронизация. Въпреки че за нея се говори от години, сега България трябва да изпълни ангажиментите си по въвеждане на електронните търгове по европейските директиви. Срокът е около година, но според вицепремиера Дончев със сега започналото обществено обсъждане и предстоящо приемане на закона имаме възможност да приложим изискванията на Европа няколко месеца по-рано.

Обжалване само пред една инстанция - КЗК, е другата идея, предвидена от управляващите. Според министъра на околната среда Ивелина Василева типовите договори ще намалят и обжалванията, а така ще се спести забавянето на поръчките. Често обжалванията отнемат 6-7 месеца. Фрапантни са случаите с поръчки по програма "Околна среда", които са затлачили проектите с 2 години заради съдебни процедури.

#обществени поръчки #цена #закон #Томислав Дончев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"