За моловете, които се държат като театри и театрите, които се държат като молове

За моловете, които се държат като театри и театрите, които се държат като молове
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В последните дни се завихриха няколко скандали, които имат едно общо – състоят се в така модерните молове. Символите на XXI век. Огромни машини за пари, в които задължително трябва да се спазват следните изисквания, с оглед на споменатите вече скандали:

  • Преди всичко, ако имаш кола със стойност над 50 000 лева, то тя непременно трябва да е паркирана на място за инвалиди, защото за какво изобщо им се предоставя на тези „маргинали“ в обществото привилегировано паркомясто?
  • Ако си облечен скромно и се държиш скромно, тогава охраната задължително ще те помисли за клошар, ще те смели от бой в някой ъгъл и ще си продължи дейността с чувство за добре изпълнен работен дълг.
  • Ако бебето ти е гладно, трябва да го кърмиш във вмирисаната и претъпкана тоалетна за родители на малки деца, защото в „пуританската“ среда на висока култура в мола показването на женска гърда ще скандализира чистите като сълзици души на клиентите.

Вероятно в търговските центрове искат да наложат етикет, дрескод и поведение, които биха подхождали повече на един театър, нежели на такова комерсиално място. Както в една добре позната ни творба обаче, всичко изброено е твърде криворазбрано.

От друга страна, какво се случва в храмовете на Мелпомена, където се очаква да цари високият морал? От сцената се леят вулгарни текстове с просташки жестове, всяка втора дума е псувня и поставяните пиеси могат да засрамят дори Чичолина. Най-интересното обаче е, че те са най-посещавани, цялата зала се залива от смях и аудиторията все едно се е пренесла от пейка – партито с бира в ръка от Градската градина направо из театрите.

Дали България не се е превърнала в един своеобразен Огледален свят, където всичко е наобратно – ценностите, приоритетите, етикета, поведението, дори облеклото?

Защо все обвиняваме властта за собствените си грешки? За този разпад на ценностите не е ли виновна огромната душевна дупка, която зее като помийна яма в обществото ни?

#мол #театър #търговски център

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"