Сова Харис: Ако изборите бяха днес: ГЕРБ - 20,2%; БСП - 12,8%

Сова Харис:  Ако изборите бяха днес: ГЕРБ - 20,2%; БСП - 12,8%
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A
ГЕРБ биха спечелили 20,2% от гласовете на българите, ако местните избори бяха днес. След тях се нареждат БСП с 12,8%, а за ДПС – 7,1%. Това става ясно от данните на изследване на социологическата агенция "Сова Харис" за политическите нагласи на българите преди изборите за местна власт, които ще се проведат есента.

Според тях още РБ ще получи 3,4%,  ПФ – 2,3%,  Атака – 2,1%, а АБВ – 1,6%.

Представителното изследване обхваща 1000 души и е проведено в периода 12-18 март 2015 г. То е по поръчка на вестник "Преса".
 
Почти половината от избирателите заявяват, че не възнамеряват да вземат участие в тях. 17% категорично няма да гласуват. Социолозите посочват още, че като се има предвид, че на местни избори активността по принцип е по-ниска, може да се предположи, че през есента групата на негласуващите вероятно ще нарасне още повече.
Според агенцията предимство ще получат кандидатите на партиите с изградени структури и твърди електорални ядра, като най-добре подготвена за предстоящите избори отново е ГЕРБ.
 
Основен проблем на БСП пък е липсата на перспектива. Според социолозите неуспехът на кабинета „Орешарски“ засега е пречка социалистите да се позиционират като алтернатива и опозиция в представите на избирателите, а процесите на роене в лявото пространство все по-реално застрашават монопола на БСП в този сектор.
 
„Преформатиране на левицата, отварянето на политическото й представителство към по-широки граждански слоеве, извеждането на борбата с неравенството като принцип във всяка нейна политическа изява“ са необходими на Левицата, посочват социолозите.
 
Що се отнася до ДПС в електорален план Движението изглежда стабилно. От „Сова Харис“ обаче отбелязват, че от желан центристки съюзник на всяка власт партията се е превърнала в нежелан партньор за всички основни политически субекти.
 
Резкият завой, който ДПС се опита да направи, като премине от едно управляващо мнозинство в друго, без да е отговорило на очакванията на избирателите, може би е възможен в корпоративната сфера, но не и в политиката, коментират те.

Според тях екипът на Лютви Местан е изпаднал в изолация и на местните избори в много райони ДПС ще срещне по-консолидирана съпротива от своите опоненти.

От гледна точка на позицията на Реформаторския блок, според анализаторите той отстоява част от идеите, с които привържениците му го доведоха до властта. Електоралната подкрепа за тази формация е ограничена, но зад нея стои значителна част от интелигенцията, което придава на РБ особена тежест. Разногласията на партиите в блока и изкушенията във властта са сериозните препятствия, с които реформаторите трябва да се преборят.

Борбата между Патриотичния фронт и „Атака“ за спечелване на гласовете в нишата на националистите продължава с пълна сила. „Атака“ заложи на проруските настроения, а патриотите отстояват вижданията си чрез присъствие в управляващото мнозинство. Засега обединението между Красимир Каракачанов и Валери Симеонов има лек превес, но не бива да подценяваме Волен Сидеров, който редовно намира подходящи артистични прояви преди избори.

АБВ са изправени пред трудна дилема. Как хем да участваш с опонента си в дясно правителство, хем да се изправиш срещу него пред избирателните урни? Логично това противоречие доведе и до конфликт в самата организация. Предстои да видим коя от двете посоки ще избере елитът на партията на предстоящия си конгрес. Без единодействие с БСП на местните избори партията на Георги Първанов не би могла да разчита на значими резултати.

За ББЦ можем да кажем, че нейният лидер остана в положението „и сам воинът е воин“. Позиционирал се еднозначно срещу лидерството на Бойко Борисов и отхвърлен от екипа си от десни съмишленици, за Николай Бареков не остава нищо друго, освен да очаква ветровете на промяната.

Институциите можем да разделим на две основни групи според оценките от проучването.

Едните са с положителен рейтинг - одобрението за тях надвишава неодобрението. Във втората група са тези, при които негативните оценки преобладават. Първата група включва Българската православна църква, омбудсмана, Европейския парламент и Европейската комисия. Нито една от тях обаче не е свързана с българската държавна администрация.

При всички останали институции не само одобрението е с по-ниски стойности, но и преобладава неодобрението. В дъното на скалата са структурите, свързани със съдебната власт. Очевидно е, че очакванията на хората са за радикална реформа в тази сфера.

#местни избори #Сова Харис #изследване #ГЕРБ #БСП #ДПС #АБВ #реформаторски блок #ББЦ #Атака #Патриотичен фронт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »