Синдиците Илиев и Ангелчев влизат в КТБ

Синдиците Илиев и Ангелчев влизат в КТБ
A A+ A++ A

Софийският градски съд одобри предложението на Фонда за гарантиране на влоговете  юристите Лазар Илиев и Росен Ангелчев да влязат като временни синдици в Корпоративна търговска банка, съобщи БНР. До два дни двамата трябва да встъпят в новата си длъжност, което освобождава автоматично квесторите Станислав Лютов и Елена Костадинчева.

Илиев и Ангелчев са включени в непубличния списък на БНБ за банковите синдици. Те са избрани с решение на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете и са дали съгласие да бъдат назначени. Последната работа на Илиев е като главен секретар в Сметната палата. Има опит в няколко търговски банки и в БНБ, където работи като банков юрист.

Ангелчев има дългогодишен опит с компании, където заема ръководни длъжности - например в "Балкан". Също така е работил като помощник-синдик в "Минералбанк". Ръководил е и дирекция "Ликвидация" в Министерството на икономиката дълги години.

На 12 март съдът отхвърли искането за назначаването на временен синдик в останалата без лиценз банка, след което всички политически сили в парламента скоростно промениха закона, който вчера беше публикуван в "Държавен вестник".

Основната задача на временните синдици е да опазят имуществото на банката. От двамата се очаква да искат прекратяване, разваляне или унищожаване на сделки, по които банката е страна, ако интересът на Фонда и респективно на държавата е ощетен.  Те ще могат да внасят отменителни искове, с които да атакуват сключени преди отнемането на лиценза сделки по прихващания. В правомощията им е и да наемат фирма, която да разследва източването на банката и да търси парите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »