Катастрофиралият самолет е минал технически преглед в София

Катастрофиралият самолет е минал технически преглед в София
A A+ A++ A

“Ербъс 320” на “Джърмануингс”, който се разби във вторник в Алпите, е бил на преглед в София. Машината е влязла в хангарите на “Луфтханза техник” точно преди година на днешния ден - 25 март 2014 г., пише "24 часа", като се позовава на транспортното министерство.

На въпрос бил ли е самолетът в базата им в София от “Луфтханза техник” са отговорили да бъдат питани в сряда, след което пратили официалното съобщение на “Луфтханза” за катастрофата.

Пред изданието Атанас Костов, бивш шеф на разследващото звено за авиопроизшествия, не поискал да развие версии, преди да бъде отворена черната кутия и да стане ясно поне какво са говорили пилотите.

“Никой не знае защо се е снижил самолетът. Обяснението за загубата на радиовръзка не е толкова трудно - снижил се е на 2000 м, а релефът наоколо е 2500-3000 м и няма пряка радиовидимост”, обяснява експертът.

При разследване на авиокатастрофи се работи по 4 направления, сочи Костов. Първото са метеорологичните условия. Те обаче са били добри и не са причина за инцидента. Разследват се евентуални погрешни действия на екипажа. Третият пункт е вероятен технически отказ. Организационно-техническите условия също се подлагат на експертиза - срокове на почивка на екипажа, натоварване, организация.

Друг авиоексперт, бивш шеф на ГВА, определя катастрофата като странна. “Започвам да имам съмнения в генералната подготовка на пилотите. Не оставяме ли всичко на компютрите? Дали пък се е получил чак такъв голям технически отказ, който да доведе до тази трагедия”, пита се специалистът.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »