Ким Ън-йонг, майстор на медъп: Корейците и от косъм можем да направим изкуство

Ким Ън-йонг, майстор на медъп: Корейците и от косъм можем да направим изкуство
Ким Ън-йонг
A A+ A++ A

Ким Ън-йонг е майстор на декоративни възли, която представи у нас с още 23-ма представители на различни изкуства за откриването на изложбата „Тайните на корейските занаяти”. Поводът е 25-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Република Корея.

Госпожо Ким, какво представлява техниката за изработка на декоративни възли /Медъп/?

Декоративните възли се правят от боядисани копринени конци, които се плетат на ръка. Формата им може да бъде различна. Използват се за украса на дрехи, интериор, украса на фенери и други. Още от неолита техниката за плетене на възли се е предавала от ръка на ръка, като се е използвала за украса на дрехи и предмети от ежедневието, а по времето на династия Чосон е имало отделен майстор, отговарящ за плетенето, а друг за оцветяването. За тези процеси сега отговаря само един човек.

Какво е специфичното при този вид плетене?

В Корея основните видове възли са 38, като при всички тях особеното е, че плетеното започва от средата и свършва по средата. Формите имат двустранна симетрия като предната и задната част са еднакви.

Има ли специална символика в изработените от Вас украшения?

Декоративните възли имат своя собствена символика и свой живот. Най-често изобразяват насекоми и растения. Най-важното е да са напълно симетрични, защото симетрията е символ на хармонията. От определена гледна точка може да се каже, че това е най-корейският занаят. Не случайно интересът към него не стихва, въпреки дългата история.

Какво провокира интереса Ви към този вид изкуство?

Историята е лична. Преди години се сгодих за един мъж, но годежът продължи много дълго. През това време започнах да плета декоративни възли и обикнах това изкуство. С това се занимавам и досега. Радвам се, че в страната ми интересът към Медъп е жив и млади хора се захващат с него. Досега съм обучила над 50 младежи.

Как се финансират школите за традиционни изкуства и занаяти в Корея?

Както във всяка страна и ние се гордеем с традиционните си занаяти. При нас много се държи на ръчната изработка и най-вече на фината изработка. Ние можем дори от косъм да направим предмет за ползване. Той ще е направен така, че да изглежда добре. Голяма част от финасирането на традиционните занаяти идва от община Сеул. Сеул има 600 години история като столица именно затова е призван да съхрани традициите. В града ни винаги е имало работилници, в които се изработват предмети на изкуството. В началото всичките тези предмети са били поръчки от дворците. Ние сме наследници на традициите на династията Чосон.

Община Сеул дава пари за нематериално културно наследство не само за столицата, но и за страната, както и за популяризиране на корейската култура в целия свят. Майсторите, които пристигнахме в България, сме по линия на общината. Разбира се, има и правителствено финасиране на занаятите.

Имате ли интерес да се запознаете българските традиционни занаяти?

Да, имам интерес към България от две години, когато започнах да подготвям изложбата. От това което съм видяла, мога да кажа, че българските занаяти са съчетание между традиците и модерността. Всичко това е на фона на една прекрасна природа. София е очарователен град, бих искала да я видя и през пролетта.

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »