Патриотите оттеглиха своя кандидат-шеф на Сметната палата, остава само човекът на ГЕРБ

Патриотите оттеглиха своя кандидат-шеф на Сметната палата, остава само човекът на ГЕРБ
Горица Грънчарова, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Патриотичният фронт (ПФ) оттегли своята кандидатура за председател на Сметната палата в лицето на Горица Грънчарова. Решението бе обявено от парламентарната трибуна от председателя на парламентарната група на ПФ Валери Симеонов.

Така,

единственият кандидат за поста

остава кандидатът на ГЕРБ и Реформаторския блок Цветан Цветков.

Само преди седмица Грънчарова и Цветков бяха изслушани от комисията по бюджет и финанси, представиха своите  концепции и отговаряха на въпроси от народните представители.

Валери Симеонов обяви, че

Цветан Цветков е обещал да вземе в своя екип Горица Грънчарова

когато застане начело на одитния орган.

"Не бива да допускаме изборът за председател на Сметната палата да се превръща в поле за политически сражения",  обясни пред депутатите решението си Валери Симеонов. Седмица по-рано той лично доведе на изслушване в комисията Горица Грънчарова, представи я пред депутатите и горещо защити нейните професионални и лични качества.

По време на дебатите лидерът на "Атака" Волен Сидеров попита какво е накарало Симеонов да промени мнението си само за седмица и обяви, че

"наблюдаваме договорен мач"

Оттеглянето на кандидатурата означава само договаряне зад кулисите, категоричен бе той.

В същия тон се изказа и Мая Манолова от БСП, която каза, че оставането само на един кандидат не е знак за политическо  зрялост, а за политическа сделка, която е постигната в рамките на управляващото мнозинство.

ДПС ще подкрепи Цветан Цветков

за председател на Сметната палата, обяви депутата от ДПС Йордан Цонев. „ДПС е удовлетворена частично от хода на процедурата за избор на председател на Сметната палата”, добави той и припомни етапите от приемането на закона, процедурите и за избора на председател.

„Сметната палата и възстановяването на стабилността й е изключително важна”, коментира той. Цонев подчерта, че Сметната палата е била независим орган до 2010 г: „През 2010 г. нарушихме стабилността на този орган. Моето лично мнение, че ПГ на ГЕРБ, която започна тази процедура, беше подведена от тогавашния председател и смяната в модела  беше да се удължи мандата му. Така започна нестабилността на този важен орган за страната”.

Цонев обясни, че още при приемането на Закона за Сметната палата е казал, че в този си вид той е недостатъчен и има  много недостатъци: „Не са ясно разписани правилата. Апелирам към председателя на бюджетната комисия и Цветков,  ако бъде избран, да се отнесем сериозно към избора от НПО. Ще подкрепим единственият кандидат, неоспорваме неговата професионална компетентност”.

#Сметна палата #Сметната палата #Горица Грънчарова #Патриотичния фронт #Патриотите #ГЕРБ #Цветан Цветков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »