Зелените пишат писмо до Петър Москов: Докажете, че не сте Доктор Арсеник!

Зелените пишат писмо до Петър Москов: Докажете, че не сте Доктор Арсеник!
Петър Москов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

 Д-р Москов, докажете, че сте Доктор Антиарсеник, а не Доктор Арсеник, настояват от партия Зелените. Природозащитниците изпратиха писмо до министъра на здравеопазването Петър Москов с молба да разпореди порверка на сигнал на граждани зарди опасност от отравяне на населението с арсен, предизвиквана от проект на  “Дънди Прешъс Металс” за добив и преработка на златосъдържащи руди от находище "Хан Крум", намиращо се в близост до Крумовград.

От министъра се изисква като отговорен за общественото здраве да спре реализацията на проекта, който не предвижда адекватни мерки за защита от арсена, и да алармира незабавно Министерски съвет и Министерството на финансите за опасността за здравето на населението при транспортирането и преработката на концентрата в металургичните предприятия на територията на страната.

Ето пълният текст на писмото:

Открито писмо

до Министъра на здравеопазването

от Български център за зелена икономика
ПП Зелените - Пловдив

Д-Р МОСКОВ, СПРЕТЕ АРСЕНА ОТ КРУМОВГРАД!

Уважаеми д-р Москов,

Настояваме, съгласно чл. 14, т. 2 от Наредба № 36/21.06.2009 г. за условията и реда за упражняване на държавен здравен контрол, да разпоредите на Главния държавен здравен инспектор спешно насрочено извършване на държавен здравен контрол при постъпил сигнал на граждани относно потенциалната опасност от отравяне на населението с арсен, предизвиквана от рисковия проект на офшорната компания “Дънди Прешъс Металс” за добив и преработка на златосъдържащи руди от находище "Хан Крум", намиращо се в близост до Крумовград.

В съдебно заседание на Върховния административен съд, проведено на 11.6.2012 г., вещите лица Мочев и Фачиков констатират, че в рудата на тази мина има 1057 тона арсен и при преработката на рудата той отива в златния концентрат.

В статия във вестник “Капитал”, публикувана на 8.7.2014 г., от фирмата заявяват, че „добиваният златен концентрат за разлика от този от златното находище в Челопеч не е задължително да пътува за преработка до Намибия, тъй като в него няма арсен и сяра.“ „Продуктът може да бъде преработен във всяко едно металургично предприятие“, обяснява директорът на мината Илия Гърков. Това безотговорно твърдение противоречи на одобрения доклад по ОВОС - „Добив и преработка на златосъдържащи руди от участък Ада тепе на находище „Хан Крум”, гр. Крумовград”, където на стр. 119 е записано: „По-голяма тревога буди съдържанието на арсен. В горските площи, съдържанието на арсен, с изключение на почвени проби РР-002, РР-003, РР-004 и РР-005, надхвърля фоновата концентрация и предохранителна концентрация. За почвени проби РР-007 и РР-008, съдържанието е над максимално допустимите концентрации“.

Уважаеми д-р Москов, като министър, отговорен за общественото здраве, настояваме да спрете реализацията на проекта, който не предвижда адекватни мерки за защита от арсена, и да алармирате незабавно Министерски съвет и Министерството на финансите за опасността за здравето на населението при транспортирането и преработката на концентрата в металургичните предприятия на територията на страната. Въз основа на това, правителството и Министърът на финансите следва да заемат отрицателна позиция за отпускането на кредит на фирмата от 45 млн. долара за реализацията на проекта, за който тя кандидатства на 20.04.2015 г. пред съвета на директорите на Европейската банка за реконструкция и развитие, в която участва и Република България.

Д-р Москов, докажете, че сте Доктор Антиарсеник, а не Доктор Арсеник !

#Петър Москов #Москов #Зелените #Крумовград

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"