Москов готви качествено безплатно лечение на рак, инфаркт и инсулт у нас

Москов готви качествено безплатно лечение на рак, инфаркт и инсулт у нас
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Най-рисковите за България болести ще бъдат лекувани с безплатни за пациентите медицински пакети, а болниците, които искат от пациентите си да доплащат, ще бъдат санкционирани. Това стана ясно от здравния министър Петър Москов, след първото заседание на Консултативния съвет по здраве в четвъртък. Готвените промени в Закона за здравното осигуряване ще включват финансиране на заболявания от Здравната каса по три медицински пакета – основен, допълнителен и с листа на чакащи.

Болниците ще получават пълно заплащане от Здравната каса за лечението на пациентите по списъка с основни социално значими заболявания, свързани с най-висока смъртност.

Списъкът със заболявания в базовия пакет ще включва тези, които водят най-често до смъртност при населението и децата, посочи министърът. "Това означава да изличим опасността да можем или да не можем да се лекуваме от тези масови заболявания, съобразно това дали сме бедни или богати, както е в момента. Т.е. пълноценно остойностяване и възможност на всеки един здравно осигурен български гражданин да получи качествено лечение за това", обясни Москов и отрече обвиненията, че болестите в списъците ще делят хората на бедни и богати. Напротив – независимо от това, всеки който плаща здравни осигуровки, вече ще има достъп до напълно безплатно качествено лечение на тези най-често срещани заболявания.

Инсултът например, като влезе в основния списък, ще подлежи на качествено лечение. "Ето това е промяната – качествено безплатно лечение. Защото в момента лечението на инсулта не е нито изцяло безплатно, нито дотам качествено на много места", подчерта Москов. Парите за това ще идват отново от здравните ни вноски, но приоритетът за разпределянето им ще е според здравните показатели на нацията.

За заболяванията, които не попадат в базовия пакет, пък има два начина. Единият е листа на чакащи за заболявания, които все пак подлежат отлагане и второ – възможност за доброволно здравно осигуряване. Такива листи за чакащи у нас има още 2005 г. като част от нормативната уредба на болниците, поясни Москов и посочи като пример столична болница по гастроентереология, която в момента правела записвания от пациенти за есента.

Междувременно, в четвъртък се проведе първо заседание на Консултативния съвет по здравеопазването по името "Партньорство за здраве". Това ще е постоянен консултативен орган към Министерски съвет, в който участват всички държавни институции в сектор здравеопазване, съсловни и граждански организации.

#Петър Москов #лечение #болници #рак #инсулт #инфаркт #здравна каса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"