Пазарджик в частично бедствено положение, в Кърджали са пред евакуация

Пазарджик в частично бедствено положение, в Кърджали са пред евакуация
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В райони на територията на община Пазарджик е обявено частично бедствено положение, съобщиха от областната администрация. Мярката е с цел предприемането на аварийно-възстановителни работи на защитните диги на река Тополница, в землището на Пазарджик, и на река Луда Яна, в землището на село Пищигово.

Защитните съоръжения там са частично разрушени и поради очакваните в петък обилни валежи в региона има опасност от наводнения. Решението за обявяване на частично бедствено положение е взето днес след заседание на Областния щаб за защита при бедствия.

Междувременно, в района на Кърджали се готвят за евакуация заради свлачище. 

В село Енчец са засегнати над 10 къщи, други 50 попадат в зоната на разлома. Според местните хора дължината на свлачището е близо 2 километра. Те се страхуват да останат в домовете си, а общинарите са в готовност да ги евакуират.

Свлачището се е появило с дъждовете през февруари, като с топенето на снега процесът отново се активизирал. Засегнато е половината село. Пукнатините в сградите са огромни, а някои от къщите са опасни за живеене, каза кметът Юксел Бекир. "Те са съвсем млади семейства и са доста наплашени, че ще им се срутят къщите".

"В Енчец живеят над 1 000 души. Има готовност за евакуация на част от тях. Това може да стане в ученическо общежитие и разбира се, договорката ми с хотелиерите в Кърджали си остава в сила. Те изявиха готовност да поемат бедстващи хора в хотелите си", каза Бекир, цитиран от БНР.

Идната седмица ще бъде направен оглед на свлачището от екип на Минно-геоложкия университет. Само за последните два месеца в община Кърджали са активизирани над 10 свлачища, засега най-голямото е в село Сипей.

#Пазарджик #Кърджали #свлачище #бедствено положение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници