Искаме от "Уестингхаус" да финансира 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Искаме от "Уестингхаус" да финансира 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството е поискало от американската компания “Уестингхаус” да влезе с 47% в проекта за строеж на 7-ми блок в АЕЦ “Козлодуй”, съобщи пред журналисти в четвъртък министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Кабинетът очаква компанията да се превърне в стратегически инвеститор с трайно присъствие у нас. Министър Петкова поясни, че въпросът с българското съфинансиране на новия реактор ще се решава, след като получим отговор от “Уестингхаус”.

В четвъртък Петкова участва на организирания от Българския енергиен и минен форум конференция на тема "Ядрената енергетика в условията на либерализиран пазар". В събитието участваха още народни представители, енергийни експерти, представители на Росатом, "Уестингхаус" и др.

Припомняме, че на 31 март изтича първоначалното споразумение между "Уестингхаус" и АЕЦ-Козлодуй за ексклузивитет на офертата за строителство на реактора AP1000. Министърът на енергетиката коментира това, като заяви, че до 31 март има още време и до тогава ще бъде взето решение за по-нататъшното сътрудничество с американската енергийна компания.

Енергийният министър също така заяви, че вече е проведена и първата среща с американския енергиен експерт, който трябваше да дойде вследствие на договорката между кабинета Борисов и държавния секретар на САЩ Джон Кери, който беше на посещение у нас в началото на годината. Срещата обаче била предимно опознавателна, добави още Петкова.

#Уестингхаус #Теменужка Петкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »