Близо половин милион души скочиха срещу ударите в Йемен

Близо половин милион души скочиха срещу ударите в Йемен
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Около половин милион души скочиха на протест срещу въздушните удари в столицата на Йемен - Сана, съобщават очевидци в социалната мрежа "Туитър". Според местни медии, демонстрантите по улиците на града са били хиляди.

Междувременно, два военни кораба на САЩ, разположени в Червено море, са готови да реагират на ситуацията в Йемен, докато Пентагонът внимателно наблюдава въстанието на хусите в страната, заявиха от Централното командване на САЩ, цитирани от световните информационни агенции. Двата кораба са „Иво Джима" и „Форт Макхенри".

„Военните кораби на САЩ са готови да реагират в Йемен", се посочва в акаунта в „Туитър" на Централното командване на САЩ.

Припомняме, че в сряда Саудитска Арабия обяви старта на военна операция срещу хусите, които в момента контролират големи части от Йемен, включително столицата Сана. Съобщава се, че хусите са се сдобили с големи количества оръжие от военни обекти в Йемен. Бахрейн, Катар и Египет и други държави също участват във водената от Саудитска Арабия коалиция. Държавите от Персийския залив твърдят, че кампанията е в отговор на искане от страна на президента Абд Рабу Мансур Хади. Президентът на САЩ Барак Обама разреши логистична и разузнавателна подкрепа за военните операции в Йемен.

Хусите са голяма религиозна група, включваща около една трета от населението на Йемен. Бунтовниците принудиха президента и неговото правителство да се оттеглят и да разпуснат парламента в първите седмици на 2015 г.

#Йемен #САЩ #Саудитска Арабия #хуси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »