Експерти предполагат: Или пилотът е терорист, или е получил инсулт

Експерти предполагат: Или пилотът е терорист, или е получил инсулт
Експертът Славчо Велков
A A+ A++ A

Група авиоспециалисти коментираха в ефира на Нова телевизия версиите след самолетната катастрофа в Алпите от вторник. Експертът по сигурност и антитероризъм Славчо Велков е на мнение, че става въпрос за предумишлен акт.

"Силно впечатление прави, че и френската и германската страна се пази от предумишленост на пилота. Немските следователи ще се доберат до истинските причини. Френският прокурор не използва думите "предумишлено убийство", избягва се думата "тероризъм". Европа представя терористите като брадясали типове, които искат да завладеят света, а факт е, че в последните години има нов вид тероризъм - на вълците-единаци. Аз не бих нарекъл по друг начин фактът, че убиваш себе си и още 150 души, друго, освен тероризъм. Трябва да наричаме нещата с истинските им имена", категоричен бе той в четвъртък сутрин.

По думите му обаче остава и друга версия - сигурността на пилотската кабина е изчислена да е осигурена отвън, а не от член на екипажа. "Подминава се информацията, че този човек е бил и стюард, той е запознат много добре с пилотската кабина."

Според командира на Еърбъс А320 Камен Филипов ако не се получи разрешение за влизане в пилотската кабина, дори и с вкарване с код не може да се влезе. Той допусна версията, че копилотът може да е изпаднал в състояние на безпомощност като е получил инсулт. Възможно е дори без да иска да е изключил автопилота. 

"Този самолет в класа си е възможно най-добрия, а хората, които се обучават за пилоти са изключително амбицирани и добре обучени. Нека хората да не се безпокоят", добави още Филипов.

Авиационният психолог Десислава Георгиева пък е на мнение, че авиационната система е една от най-регулираните системи в света и психотестовете са задължителни. "Хората в авиацията непрекъснато минават сериозно психологическо изследване, тренинги и тестове", сподели тя. 

#Славчо Велков #самолет #тероризъм #пилот #катастрофа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »