Местим стрелките с час напред - по-голям риск от инфаркт

Местим стрелките с час напред - по-голям риск от инфаркт
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В неделя в 3 ч. сутринта местим стрелките на часовника с един час напред. Това става всяка година в неделя, в последната седмица на месец март. Така преминаваме към лятното часово време.

То ще продължи до последната неделя на октомври (27 октомври), когато в 4 ч. местно време отново ще се върнем към астрономическото време и ще преместим с един час назад. 

Въртенето на стрелките е официално въведено в Европа през 1976 г. по искане на Франция. У нас тази практика е въведена през 1979 г. с постановление на Министерския съвет. Според него тогава, на 1 април, часовниците се коригират с един час напред, а на 1 октомври с един час назад.

От 1997 г. вече сменяме времето рано сутринта в последната неделя на март и в последната на октомври.

Преместването на стрелките с час назад, когато се връщаме към астрономическото време, намалява риска от инфаркт, а преминаването към лятното време го увеличава, твърдят шведски учени от Каролинския институт.

Те са анализирали статистиката за инфарктите в Швеция по време на преминаването от лятно към зимно часово време и обратното от 1987 г. до днес. Резултатите показват, че рискът от инфаркт на миокарда се повишава средно с 5% през първата седмица от прехода към лятно време в сравнение с другите седмици от годината.

Изследователите са убедени, че преминаването в края на октомври към астрономическото часово време се съпровожда с понижаване на риска от инфаркт на следващия ден - в понеделник.

#час #часово време #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"