На фона на зверствата от "Боко Харам" - ключови избори в Нигерия

На фона на зверствата от "Боко Харам" - ключови избори в Нигерия
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

На фона на продължаващите сражения между обединени армии на няколко африкански държави и бойци на групировката "Боко Харам", дала клетва за вярност на "Ислямска държава", в Нигерия в събота се провеждат ключови президентски избори. Те са първите от края на управлението на военната хунта през 1999 година.

Според информация на военните, в момента "Боко Харам" владее 3 области в Нигерия. Именно дейността на джихадистите, отговорни за серия атаки и отвличания на територията на няколко африкански държави, бе причина Абуджа да отложи веднъж вота. Президентът Гудлък Джонатан увери, че изборите ще бъдат проведени.

Вотът се провежда при засилени мерки за сигурност. Затворени са временно важни пътища и е ограничен транспортът.

Изборният ден започва в 8 часа сутринта, като първо чрез биометрична система гласоподавателите ще се идентифицират, а на същинското гласуване се дава начало в 13.30 часа и приключва, след като е гласувал и последният желаещ в секцията. Секциите са 119 973 на брой, а имащите право на глас - 56,7 млн. души.

Президентът ще бъде избран между кандидатите на управляващата Народна демократическа партия и опозиционната Обединен прогресивен конгрес. Темата "Боко Харам" очаквано бе основна и в предизборната кампания. Президентът Гудлък Джонатан се бори за преизбиране. Неговият конкурент генерал Мухамаду Бухари обаче остро критикува справянето с джихадистите и обеща това да бъде негов приоритет.

#Нигерия #Боко Харам #ислямска държава #Гудлък Джонатан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"