Ще връщаме бутилки в магазина срещу заплащане, затягат контрола върху металните отпадъци

Ще връщаме бутилки в магазина срещу заплащане, затягат контрола върху металните  отпадъци
Ивелина Василева, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Проучва се възможността у нас да бъде въведена системата за връщане на пластмасови бутилки в магазините срещу  заплащане, обяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. По думите й това е разрешено от  българското екологично законодателство.

Подобен анализ за прилагане на системата е правен у нас и през 2011 г., но е показал, че практиката ще бъде  икономически неефективна за този, който иска да я приложи.

"Наскоро имахме среща с представители на

германски фирми, които са въвели тази система и я разпространяват в други страни

последно в Албания, добави Василева. Разбрахме се с тях да ни представят механизма, който са въвели, да  разгледат нашето законодателство и нашата система и заедно с експертите от дирекцията за управление на отпадъците в МОСВ, да продължат да изследват възможността за въвеждане на системата".

Системата е обвързана и с инвестиция от страна на производителите и желаещите да въведат в магазинната мрежа. "Аз смятам, че е интересна идея, която има развитие от 2011 г. насам, когато е правено изследването, можем да мислим в тази посока", коментира още Ивелина Василева.

Системата с връщане на бутилки работи успешно в Германия. Там гражданинът си купува от хранителния магазин  минерална вода (примерно). След като я изпие, връща пластмасовото шише в специална машина и получава бон със  стойността на върнатия амбалаж. Една пластмасова бутилка струва 25 евроцента.

Като приключи с пазаруването, клиентът отива на касата и

окончателната му сметка се редуцира със сумата, посочена на бона от машината за бутилки

Съгласно законодателната програма до юни Министерският съвет трябва да приема промените в Закона за управление на отпадъците, обяви още Ивелина Василева, цитирана от сайта на БТА.

На заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков и експертите от дирекцията за управление на отпадъците в МОСВ е възложено да анализират кои от предложенията на КЗК, представители на бизнеса и  неправителствени организации могат да залегнат законодателството.

Чоето мнение е, че трябва да се запази строгият режим от гледна точка на контрола върху управлението на металните  отпадъци, коментира Василева. Трябва да сме

непримирими с кражбите на метали, особено от критичната инфраструктура

За жалост, продължават такива случаи - от началото на годината имаше кражби от електропреносната мрежа и хората останаха без ток, има нещастни случаи и след откраднати шахти по улицата, отбеляза екоминистърът.

По повод на изтичащия в края на годината срок, в който общините трябва да осигурят площадки за предаване на  едрогабаритни или други видове отпадъци, министър Василева изрази мнение, че не е необходимо удължаване на срока.

"Законът не задължава общините да изграждат площадки, а да ги осигурят. Отлагателни срокове не смятам, че е необходимо да бъдат въвеждани, мисля, че трябва да бъдат прилагани заложените в закона изисквания, посочи тя. По думите й за целта общините могат да ползват и съществуващи площадки, да възложат дейността на фирми или да  ползват мобилни съоръжения. В някои общини вече се прилага мобилна система, при която пунктове - тип фургони, събират в определен ден от седмицата даден вид отпадъци, за което е уведомено населението", отбеляза екоминистърът.

Столична община вече е изградила нужната система

стана известно още от думите й. Не смятам, че се изисква кой знае какъв финансов ресурс, а воля и желание на общините да приведат в действие тези практики, добави тя.

В коментар на проблемите с разделното събиране на отпадъците и клошарите, министър Василева каза, че начинът за справяне е обединяване на усилията на МВР, МОСВ (чрез регионалните екоинспекции) и на общинските инспекторати.

Докато бяха каруци, имаше възможност със заповед на кмета да се забрани движението им из територията на населеното място. Могат да се налагат и административни санкции при наличието на такива разпоредби в Наредбата за опазване на чистотата на територията на общината.

Сега вече са по-модернизирани - имат бусове, колички и трябва обединение на институциите за справяне с проблема, смята екоминистърът.

#Ивелина Василева #закон #отпадъци #клошари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"