Донорство по достоен начин. Как става?

Донорство по достоен начин. Как става?
Мариела Великова
A A+ A++ A

Ти си жена до 34 години и имаш поне едно дете. Това означава, че отговаряш на законовите изисквания и можеш да бъдеш донор на яйцеклетки. 

Какво следва? Имаш право сама да избереш клиниката, където да дариш. Списъкът с клиниките е на сайта на  Изпълнителна агенция по трансплантации (ИАТ). Имаш право да се свържеш директно с клиниката и заявиш своето желание.  Дори и да не живееш в град, в който има клиника, можеш да пътуваш до друг град, където си си избрала. Не забраявай - клиниката е длъжна да ти поеме разходите по пътуването и/или престоя.

След като си заявила своето желание, от клиниката ти записат час за преглед. Следва твоето посещение.

Не забравяй - не е редно да чакаш

При първата среща имаш право на обяснение какво е донорството , как протича и какво ще ти  бъде направено днес - на първия ти преглед. Ако имаш желание да пристъпите към преглед, го заявяваш. Прегледът е
гинекологичен, при който, освен че се вижда на видеозон общото състояние, ти се взима и секрет за цитонамазка и микробиология.

След прегледа, отново по твое желание, следва да ти вземат кръв в лабораторията, чрез която трябва да ти изследват хормони, пълна кръвна картина, вирусология, генетично изследване и изследвания - всичко изброено по Наредба 28.

Клиниката е длъжна да предаде по служебен път на ИАТ заявеното за донорство желание. Изпраща се писмо с твоите данни за проверка и разрешение.

ИАТ е органът, който контролира, съхранява и разрешва донорството

Неподадени и незаявени лица към ИАТ е нарушение на закона и прикриване на нечисти намерения. ИАТ извършва проверка за теб – колко деца имаш, дарявала ли си някога яйцеклетки в друга клиника, има ли родени деца от дарените яйцеклетки и т.н.

ИАТ връща отговор дали можеш или не можеш да бъдеш донор. Не забравяй – клиниката е длъжна да те подаде на проверка! Не забравяй – неподаването ти за проверка е прикриване на донорство! Така не се знае кога си била донор,  колко бременности или раждания има от дарените от теб яйцеклетки. И клиниката печели от твоето укриване възможността да бъдеш донор повече пъти - с комерсиални цели, и нарушава законното изискване да има до 5 родени деца от даряване, включително твоите деца.

Изследванията ти ще бъдат готови в диапазона от същия ден до 3 седмиици.

Най-дълго време отнема генетичното изследване

След становището на лекарската комисия и готовите изследвания, ако всичко е наред и имаш разрешение от ИАТ , ти  можеш да бъдеш донор. Пред нотариус следва да декларираш,че си съгласна и знаеш,че донорството е анонимно и  безвъзмездно. Не забравяй – при нотариус отиваш сама и сама декларираш своето съгласие.

Воденето на придружител е в противоречие с твоите законови права на човек и е недопустимо! Не забравяй –  нотариално завереното съгласие може да бъде оттеглено от теб по всяко време до пункцията ти. Имаш право, само при твое желание, да попълваш анкетни карти. Не забравяй, попълването на твои външни белези – очи, коса, височина, е диксриминационно и морално недопустимо. Не е незаконно, но селекцията на донор по външни белези е в противовес с  биоетиката. Оттук нататък спрямо месечния ти цикъл има два варианта да бъдеш подложена на стимулация - по къс или дълъг протокол.

Късият протокол започва веднага с настъпването на менструация

Отново с преглед и изследвания се назначават  хормонални инжекции. Дозата им и продължителността в дни зависи от всеки преглед и изследвания, които ти  предстоят. Могат да бъдат и два пъти на ден. Една от инжекциите е Цитротид.

Дългият протокол започва предварително с „блокираща“ мускулна инжекция, която предпазва яйчниците ти да не  образуват яйцеклетки сами. След нея трябва да имаш цикъл и едва тогава започваш стимулацията с хормонални  подкожни инжекции в корема - по една инжекция на ден.

Не забравяй – редно е стимулацията ти да е щадяща! Това, че нямаш репродуктивен проблем, не означава,че можеш да  бъдеш хипер стимулирана с цел максимално количество яйцеклетки. Напротив. Ти нямаш репродуктивни проблеми и

с малка щадяща доза ще постигнеш образуване на яйцеклетки за около 2-3 твои естествени месеца

Дозите ти и  хормоналните лекарства могат да бъдат променяни по време на стимулацията с оглед на прегледите и изследванията ,  които ще имаш.

Не забравяй – редно е прегледите да са съобразени с всекидневието ти, за да не чакаш с часове за преглед или в лаборатория.

Твоята стимулация трае няколко дни – от 9 до 13-14 дни, включително пункцията ти. През този период можеш да бъдеш  викана всекидневно в кллиниката или през няколко дни. Посещенията ти са за прегледи и кръвни изследвани , чрез  които се следи твоето общо състояние и растежа на яйцеклетките. С достигането им на достатъчната за зачеване  големина се насрочва изважаднето им,чрез пункция.

Пункията е финалът

Представлява изваждането на образуваните в яйчниците ти фоликули. Те вече са големи и зрели
за да сътворят бебе. Пункцията се извършва под пълна венозна упойка. Времето й е около 5 минути, като преди нея има  кратка медицинска подготовка. Престоят ти в клиниката е минимум 2-3 часа под наблюдение и на системи.

Не забравяй – като донор под стимулация, ти си човек с всички законови права на пациента! Болничното заведение е длъжно да ги спазва. Не забравяй - нямаш право да знаеш дали е успешна процедурата ти! Лекарят ти няма право да ти казва дали има бременност или родено дете от дарената от теб яйцеклетка.

ИАТ е органът, който следи това и санкционира здравните заведения с асистирана репродукция. Донорството е  анонимно и нямаш право да знаеш рецепиента ти, както и той теб.

Донорството е безвъзмездно! Нямаш право да взимаш пари за дарените яйцеклетки

Можеш да получиш обезщетение за разходите ти. Не забравяй – клиниката , в която си решила да помогнеш, може да ти даде по-високо обезщетение като вземе парите за донорството ти от рецепиента.

Високото обезщетение е на принципа на търговията и борбата за пациенти, и ще може да бъде предоставено под форма на разходите. Можеш да го откажеш и сигнализираш. Не забравяй - решаваш сама как ще постъпиш. Дали ще помогнеш  или ще отидеш да си дадеш яйцеклетките срещу пари. Не забравяй – имаш пациентски права. При последствия от  донорството, трябва да бъдат лекувани в клиниката, в която си дарила безплатно! Грубото отношение, неетичното   поведение и заплащането са недопустими!

Можете да се обърнете към нас за всичко – информиране, обяснение, придружаване, сигнали. Повечето клиники ни  допускат по време на цялата процедура с оглед прозрачност. Момичетата, потърсили ни досега, са над 1450.

- - -

Мариела Великова е председател на фондация "Майки за донорството". Родена е на 2 юли 1979 г. в Ямбол, израснала в  Тополовград, завършила "Финанси" в Пловдив. През 2001 г. се мести да живее в София и работи като финансист. Майка е на две деца. През 2011 г. става донор по програмата на "Искам бебе" и оттогава, вече като координатор на  фондацията, не спира да помага на други жени да сбъднат мечтата си.

#донор #донорство #генетичен материал #яйцеклетка #яйцеклетки #пациент #репродуктивни проблеми #здраве

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"