Цветан Василев: Ликвидираха КТБ, след като отказах да дам активите

Цветан Василев: Ликвидираха КТБ, след като отказах да дам активите
A A+ A++ A

В България класически олигарси няма извън политиците. Всичко за тях, с доказателства и подробности съм разказал пред нотариус, казва мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев в интервю,  качено на сайта на ТВ7.

Поискаха ми безвъзмездно активи. След отказа ми предизвикаха кризата в КТБ

каза още той. Това се е случило през април миналата година, обяснява Василев. Той разкрива, че "през май и юни се  срещнах с тримата лидери на трите водещи политически сили, веднага след като бях заплашен в прав текст, че ако не  прехвърля дялове от определени компании, ще атакуват банката, и всички избягаха от отговорността. Аз ги предупредих тримата... Не само, които управляваха. Третият е сегашният премиер Бойко Борисов. С него имах среща на 6 юни 2014 г. и го предупредих, че нещата могат да станат катастрофални. Не толкова за мен и за банката, колкото за държавата".

Василев заявява, че е бил следен незаконно от всички органи и от всички спецслужби. Той

отрича да е продал на себе си "Виваком" и още няколко фирми

"А защо ми е да ги продавам на себе си, ако съм ги имал? Подобни нелепи твърдения се разпространяват тенденциозно и единствено с цел да се манипулира общественото мнение и "формално" да се  защитят недемократични законодателни промени, писани на крак", заявява Василев.

Той обяснява, че всички тези активи са придобити чрез SPV - специални компании, които се финансират от банката с  цел управление на проекти.

"Това не означава, че те са мои или на банката. Те са били наши приоритетни клиенти. След като беше организиран този пуч срещу КТБ,

всички нейни активи бяха подложени на изключителен стрес, което намали многократно тяхната цена

Всъщност, тези активи, за които сега се вдига толкова шум в България, бяха част от предложението на консорциума за  оздравяване и преструктуриране на банката, чието предложение беше осмяно като несериозно писъмце. Всички тези активи бяха предложени да бъдат одържавени срещу преструктурирането на банката. Но това предложение на  консорциума беше отхвърлено от правителството и от БНБ", заявява Василев.

По думите му управителят на БНБ Иван Искров е знаел за атаката срещу банката и дори го е предупредил с думите:  "Знаеш ли какво правиш?". Василев отрича в банката да е имало дупка от 4 милиарда лева: "Тази дупка е измислица.  Беше изфабрикувана с цел формално да имат основания да отнемат лиценза на КТБ.

За стабилността на банката има преки доказателства

проверки от институции, одити, рейтинг на Мудис и най-вече, лично за мен, доверието на  международни инвеститори, които придобиха миноритарни дялове в нея".

На въпрос каква е идеята за сделката с Пиер Луврие и групата инвеститори LIC33, банкерът отговаря: "Да се спасят  компаниите. Аз не знам защо никой досега не разбра, че огромният риск за "Виваком" не идва от мен, а идва по линия на руската банка ВТБ. Първо, ВТБ в момента държи 33% от пакета, който не е неин. Той е платен от компания, която дължи  пари на Корпоративна търговска банка. В момента г-н Луврие е мажоритарен собственик на тази компания. Второ, през  май има падеж на мостов заем от 150 милиона евро и, ако никой не намери начин да го рефинансира или да
се споразумее с ВТБ, а ВТБ отказаха комуникация с мен, тогава

"Виваком" би станала 77% руска държавна собственост

Е, къде е заплахата за националната сигурност, питам аз".

Цветан Василев призна, че когато е видял, че няма сили да се прави сам, е потърсил няколко възможности. "Говорих и с една американска група, но всички трябваше да направят две неща: да осигурят един минимален ресурс, за да се разплатят с банката, и да решат въпроса с ВТБ. И това е моето условие, което е поставено на г-н Луврие и неговата  компания. Не търсете огромни пари в компанията на г-н Луврие! Никой не е длъжен да ги има тези огромни пари. Сигурно г-н Луврие има идеи за стратегически инвеститори във "Виваком". За мен той не е стратегически инвеститор, защото той влиза в условията на така наречения дистрес асет или обезценен актив. И това е повод да попитам публично: кой ще  плаща разликата между реалната стойност на този актив, който банката е контролирала към момента на атаката срещу  нея, и сегашната му стойност. Ще Ви кажа още нещо, което едва ли някой ще оспори: към май месец 2014 г.

стойността на пакета, който банката контролираше, беше близо петстотин милиона евро

Банката е финансирала този актив от 77%. За 150 милиона евро! 350 милиона евро трябваше да влязат като печалби  вътре в структурите, респективно в банката. Моето условие към г-н Луврие е да плати минимум 200 милиона евро към банката. И това се знае, нека го проверят. Питам кой ще плати тези 300 милиона евро? Прокуратурата, Иван Искров, Пламен Орешарски? Аз ще съдя държавата. Те трябва да го знаят. Защото моята загуба не е от "Виваком". Моята загуба  е от това, че са обезсилени моите акции в банката. И загубите, обезценяването на активи, за които говорихте току-що,  са само за "Виваком", обяснява Василев.

Попитан в какво се състои новата сделка с LIC33, банкерът заявява: "Групата от дружества, които се продават, имат  определен обем от дългове към КТБ. Условието да има сделка, което поставих на г-н Луврие, е да погаси дълговете на  тези дружества към банката. Това е много важно да се знае и искам да акцентираме силно върху него. Аз ще бъда  първият, който ще развали сделката, ако той не направи това. Връщането на дълговете е conditio sine qua non, без което няма сделка".

#КТБ #Цветан Василев #Виваком

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"