Арда покачи три пъти нивото си, потапя Одрин

Арда покачи три пъти нивото си, потапя Одрин
A A+ A++ A

Паника обзе жителите на Одрин след последните валежи у нас, съвпаднали с началото на интензивно снеготопене. Българските реки Арда, Марица и Тунджа вдигнаха критично нивата си ипредвещават нов потоп у съседите.

Като причина за преливащите в Одрин реки се посочва интензивното снеготопене в България. Река Арда, която при Одрин се влива в Марица и вчера покачи нивото си 3 пъти, прогнозата е, че утре Одрин ще бъде потопен поради тази причина. Кметът Реджеп Гюркан разпореди денонощно наблюдение на Марица, Тунджа и Арда заради тенденцията за рязко покачване на притока им.

"Молим се да не бъде катастрофално и този път, след като цял квартал беше откъснат от света. Още не сме завършили изграждането на отнесения път, сега вероятно ще се наложи да го започнем наново", коментира одринският кмет. Директорът на аварийно-спасителната служба Серхат Оджак подчертава, че за пореден път отворените клапи на язовирите по река Арда изпращат опасните води към Одрин. Очаква ни нов воден ад, времето се стопли и снеговете в България се топят активно, предупреждава той.

Вчера клапите на язовир "Кърджали" бяха отворени, тези на "Студен кладенец" също от предния ден заради повишения воден приток в Арда, но днес вече тенденцията е обратна , заяви пред БГНЕС областният управител на Кърджали Илия Илиев. По данни от ръководството на Язовирския район притокът е намалял с около 100 куб.м/сек., докато вчера е бил около 400 куб.м/сек., което е наложило и отварянето на клапите. Четири турбини във ВЕЦ преработват изтичащите водни количества, така се освобождава обем, до преливния ръб остават 80 см. Подобна е ситуацията и в язовир "Студен кладенец", където са отворени 4-те клапи и турбините на ВЕЦ също освобождават обем. Според Илиев обстановката в Кърджалийско се нормализира, няма данни за разливи по поречието на Арда.

#Одрин #Арда #Марица #Тунджа #потоп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »