Преминаването към лятното часово време крие риск за здравето ни

Преминаването към лятното часово време крие риск за здравето ни
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Преминаването към лятното часово време крие риск за здравето ни. Оказва се, че броят на инфарктите през първите няколко дни, след като преместим стрелките на часовника, се увеличават с между 10 и 12%. За това алармира кардиологът доц. Сотир Марчев в ефира на Нова телевизия.

„Ние сме едно недоспало общество и когато на тези хора им вземеш още един час сън, става наистина опасно за здравето“, предупреди той и уточни, че статистиката е за 2012 г.

По думите на експерта трябва да се вземат предпазни мерки в подобни тежки дни, особено в понеделниците след промяната.

„Понеделниците по принцип са лош начин за прекарване на една седма от живота ни“, пошегува се той.
Според специалиста е препоръчително поне първите няколко дни хората да не се пренатоварват и да намират време за почивка, както и за разходки на слънце.

„Не си пускайте и децата сами навън, а ако сте шофьори - карайте малко по-бавно от обичайното, тъй като катастрофите нарастват с поне една десета, предупреди още той и допълни, че при тази смяна, за разлика от наесен, се увеличават инцидентите на пътя именно в сутрешните часове, на "път за училище".

Третият съвет на лекаря е да се опитаме да си легнем по-рано, въпреки че по думите му трудно ще заспим. Доц. Марчев обясни, че всяка една клетка от тялото ни си има собствен "биологичен часовник", възникнал преди стотици хиляди години, и е много трудно той да бъде пренастроен с "едно постановление на Министерския съвет".

Доц. Марчев обясни, че един от аргументите на ЕС за това лятното часове време да остане е, че броят на сърдечните удари или на автомобилните инциденти по това време на годината е по-нисък: "Катастрофите са по-малко, защото караме на по-светло”.

В същото време експертът призна, че промяната е добра за някои икономики. "Някои страни като България печелят, защото имаме един много кратък туристически сезон и със смяна на времето събуждаме туристите един час по-рано – караме ги малко по-рано да ходят на плажа, да консумират и да харчат”, коментира кардиологът.

#часовник #лятно часово време #кардиолог #инфаркти #здраве #катастрофи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници