Задържаха седем души от Пловдив и Пазарджик за радикален ислям

Задържаха седем души от  Пловдив и Пазарджик  за радикален ислям
Снимка: ЕПА/БГНЕС, Архив
A A+ A++ A

Най-малко седем души са задържани във вторник сутринта в циганските махали на Пловдив и Пазарджик заради прояви на радикален ислям в социалните мрежи. Месеци ДАНС е следила заподозрените във Фейсбук.

Арестите са извършени под надзор на Прокуратурата.

Полицията в Пазарджик е помагала на ДАНС при операцията. Оттам потвърдиха информацията за Novinite.bg, но отказаха да разкрият повече подробности.

Очаква се изявление от Върховната касационна прокуратура за операцията.

Миналата година 13-те имами, подсъдими за разпространение на антидемократична идеология и участие в нерегистрираната организация "Ал Уакф ал Ислями", бяха признати за виновни от Пазарджишкия окръжен съд. Наложени бяха една ефективна присъда, две условни и 10 глоби - за разпространение на радикален ислям. Ахмед Муса Ахмед бе осъден на една година затвор и 5000 лева глоба.

Прокуратурата изненадващо се отказа от собствените си обвинения срещу ислямските духовници. Вместо за трима от тях, прокурорът поиска затвор само за проповедника от ромския квартал в Пазадржик. Мотивът - всички подсъдими са с чисто съдебно минало, но Ахмед Муса Ахмед вече има една присъда за проповядване на омраза.

 

#Пловдив #Пазарджик #радикален ислям

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"