Обединяват усилията за борба с корупцията в единен орган

Обединяват усилията за борба с корупцията в единен орган
Меглена Кунева Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В петък представяме официално с публично обсъждане Стратегията за борба с корупцията, обединяваме усилията в единен орган. Стратегията е практически насочена, в определени области и мерки. Тя не е каталог от всякакви мерки и общи приказки, заяви вицепремиерът Меглена Кунева пред БНТ.

"В стратегията са ползвани добри практики от Европа и света, които са дали резултат в антикорупцията. Мерките са насочени към бързи резултати. Направи се преглед на всички стратегии, анализ на досега съществуващите органи, които имат в задълженията си противодействие на корупцията", обясни Кунева.

Предстои да се предостави от Министерството на финансите финансова обосновка за функционирането на единния орган и заложените в Стратегията по антикорупция мерки.

"Създаването на още и още специализирани звена по антикорупция не лекува особено. Обединяваме ресурсите в единен орган. Ще използваме информационните технологии за по-малко човешка намеса и по-обективен резултат на работата на единния орган, подчерта още вицепремиерът. Кунева съобщи, че ще има промени в закона, създал Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), тъй като тя ще залегне в основата на единния орган. Към него ще бъдат влети ресурси и от Сметната палата, и от Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, който е известен още като БОРКОР и в който досега са влезли значителни средства, но без видим резултати. Единният орган ще проверява имуществото и възможния конфликт на интереси на хората, заемащи висши позиции в публичната администрация. Те са около 6000", посочи Кунева.

#Меглена Кунева #Кунева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"