Коя е групировката, отвлякла турския прокурор?

Коя е групировката, отвлякла турския прокурор?
A A+ A++ A

Revolutionary People's Liberation Party (DHKP-C) в превод „Революционен фронт за освобождение на народа“ води началото си като марксистко-ленинска партия в Турция. Тя е основана през 1978 година под името Революционна левица. През 1994 година групировката се отцепва и преименува заради вътрешни борби в политическата формация.

DHKP-C е отговорна за серия от атаки от последните две години. През 2013 г. привърженик на групировката извърши самоубийствен бомбен атентат в американското посолство в столицата Анкара. При инцидента загина един човек – охранител.

Групировката също пое отговорност за ракетни атаки, насочени към щабквартирата на управляващата Партия на справедливостта и развитието, също така и към националното полицейско управление и към сграда на министерството на правосъдието в Анкара през 2013 г.

През януари тази година мъж, свързван с групировката, бе арестуван в близост до офиса на министър-председателя Реджеп Ердоган в Истанбул, тъй като е хвърлял гранати срещу сградата. Бе съобщено за две взривни устройства, но те не бяха експлодирали.

Групата се определя като терористична организация от Турция, САЩ и Европейския съюз. "Революционен фронт за освобождение на народа“ набира привържениците си основно сред представители на алевитската общност*.

По-рано днес двама представители на групировката взеха за заложник турския прокурор Мехмет Селим Кираз. Похитителите бяха дали краен срок на властите да изпълнят исканията им, иначе заплашваха да убият заложника. Те призоваха полицаите, които са отговорни за смъртта на Беркин Елван, ранен от полицаи по време на антиправителствените протести през 2013 г., да си признаят вината.

Групата поиска още свързаните с инцидента полицаи да бъдат съдени от народен съд, а процесите срещу демонстрантите, участвали в протестите след раняването на Елван, да бъдат прекратени.

Кираз води политически деликатното разследване за смъртта на Елван, който почина през март 2014 година след 269 дни в кома. Момчето бе ранено от полицаи по време на протестите през лятото на 2013 година.

*Алевиите, наричани също алиани, са етно-религиозна група в Турция (включва част от турците и кюрдите), Балканите и малки групи в северозападен Иран, в Северна Сирия и в Ирак. Макар че се смятат за мюсюлмани, алевиите са разглеждани от сунитите като еретици поради култа им към Али ибн Абу Талиб и семейството му и особените им обичаи и ритуали. В някои отношения алевиите са по-близки до шиитите, но сравнително изолираното им съществуване в продължение на векове ги е обособило от основните шиитски общности. Алевиите се различават от Алауитите, които са религиозна секта в Сирия, въпреки че термините имат сходен корен.

 

 

 

#Турция #прокурор #турски прокурор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"