Кандидатът на опозицията печели президентски избори в Нигерия

Кандидатът на опозицията печели президентски избори в Нигерия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кандидатът на обединената нигерийска опозиция Мухамаду Бухари печели нигерийските президентски избори с преднина от 2,1 милиона гласа пред досегашния държавен глава Гудлък Джонатан.

Резултатите от преброяване на гласовете във всички 36 нигерийски щата показват, че Бухари получава подкрепата на 15,4 милиона души, а Джонатан тази на 13,3 милиона души.

Гудлък Джонатан вече се е обадил на Бухари да го поздрави за победата, информира сайта на БТА.

Стотици нигерийци излязоха на главната улица

в нигерийския град Кадуна, развяха флагове и скандираха победоносно  заради победата на кандидатът за президент Мухамаду Бухари.

Градът бе център на политическо насилие след миналите избори през 2011 г., в които Бухари загуби от настоящия  президент Гудлък Джонатан.

Съединените щати са готови да работят с всеки демократично избран президент в Нигерия, каза източник от Държавния  департамент. "Бухари участва мирно в последните няколко президентски избори и прие резултатите от тях, въпреки че

постави под съмнение честността на изборния процес

допълни той.

Кандидатът на опозицията Бухари е роден през 1942 г. и е мюсюлманин. През декември 1983 г. Бухари, който е генерал,  взе властта с преврат. Той хвърли в затвора корумпирани политици и екзекутира трафиканти на дрога. Беше свален от власт също с преврат през август 1985 г. Сега той обещава да се бори с корупцията.

Кандидатът за вицепрезидент - Йеми Осинбаджо, е адвокат, но и християнски пастор, което цели да привлече християнските избиратели.

#избори #Нигерия #Мухамаду Бухари #президентски избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"