Уорън Бъфет: Излизането на Гърция от еврозоната "може и да не е нещо лошо"

Уорън Бъфет: Излизането на Гърция от еврозоната "може и да не е нещо лошо"
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Милиардерът Уорън Бъфет смята, че еврорегионът би успял да издържи, ако Гърция напусне валутния съюз.

"Ако така стане, че Гърция напусне, може да се окаже, че това не е нещо лошо за еврото," заяви Бъфет в интервю пред СНБС. "Ако всеки научи, че правилата означават нещо и ако се стигне до съгласие относно фискалната политика между членовете, или нещо от сорта, че това се превърне в бизнес, това може да бъде нещо добро."

Най-задлъжнялата държава в Европа е заключена в преговори със страните от еврозоната и Международния валутен фонд заради условията по нейния 240 млрд. долара транш за оздравяване.

Безизходица, която постави Гърция в зависимост от Европейската централна банка, може да се достигне и страната да не успее да си обслужва заема и евентуално да излезе от еврозоната.

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас се опита да постигне консенсус в парламента късно в понеделник, за да се осигури спасителният за страната заем, след като бяха представени предложения за засилване на финансовата сигурност и гаранции към  европейските кредитори. Еврото продължи с най-големия си тримесечен спад спрямо долара от началото на проблемите.

"Аз мисля, че еврото има структурни проблеми, още от момента, в който то бе въведено, което не означава, че непременно ще се провали", заяви по СНБС Бъфет. "Може би ще се адаптираме към тези структурни проблеми, но може би някои страни няма да успеят и ще напуснат зоната. Никъде не е казано, че страните въвели еврото ще са същите, които са и днес.

Чарлз Мюнгер, заместник-председател на „Бъфет Беркшир Хатауей“, разкритикува гръцките граждани миналата седмица, че се опитват да гласуват пътя си към просперитет. Политиката на страната е разтърсена още от януари, когато Сириза спечели изборите с ангажимента да облекчи строгите икономии и да предоговори някои от дълговете на страната.

Бъфет коментира пред СНБС, че с течение на времето страните от еврозоната ще се нуждаят от по-добра координация на трудовите закони, фискалните дефицити и общото управление на икономиката.

"Това не може да продължи, след като хора отиват в драматично различни посоки", поясни Бъфет. "Германците няма да финансират гърците завинаги."

#Уорън Бъфет #Гърция #евро #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"