Всяка втора пенсия е инвалидна, призна Калфин

Всяка втора пенсия е инвалидна, призна Калфин
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Пенсията се осигурява срещу вноски, това е принципът на НОИ. Тези, които нямат стаж и нямат възможност да се пенсионират по този начин, получават много ниски социални пенсии. Така е справедливо", заяви социалният министър и вицепремиер Ивайло Калфин в сутрешния блок на Нова телевизия в четвъртък по отношение на пенсионната реформа.

По думите му, всяка втора пенсия през 2014 г. е инвалидна. "В последните години има силно нарастване на инвалидните пенсии, има пик заради високата безработица и когато има инфлация", добави още той. Според Калфин ще се вземат мерки и за този проблем - "трябва да се даде лекарска експертиза за това какво може да работи даден инвалид, за да е пълноценен".

По отношение на сектор "Сигурност" ще се въведе минимална възраст за пенсиониране, както и разграничаване при дейностите с риск. 

Що се отнася до увеличението на пенсионната вноска и възрастта за пенсиониране, министърът е на мнение, че голяма част от приходите за пенсии идват от хазната, не от работещите, и поради това ако не се промени нищо, "обричаме хората на още по-мизерни пенсии в бъдеще". 

По думите му, по отношение размера на вноската за пенсия, ще има консултации с Тристранката през април. "Към момента ако се насочат повече пари към частния фонд за пенсии, трябва да се очакват по-ниски пенсии от солидарния фонд", добави той.

Калфин уточни, че големият проблем е хората над 55 години, които остават без работа, да си намерят работа. "Тези хора имат мотивация, с трудови навици, които биха били добри работници, затова започваме програма за тези хора. Те ще бъдат стимулирани с различни облекчения. Това обаче не е част от пенсионната реформа", добави още вицепремиерът.

Друг въпрос, коментиран от Ивайло Калфин, бе за насърчаването на майките на 30 години да раждат. "Аз съм изключително голям привърженик добавките да не се плащат отделно, а да се приспадат от данъците. По отношение на работещите майки, абсурдно е намаляването на отпуска по майчинство след третото дете", заяви социалният министър.

Той бе категоричен по отношение на децата, които раждат деца - бабата няма да получава социални за детето си, но ще бъде насърчавано образованието на майката при подобни случаи.

#Ивайло Калфин #пенсии #реформа #инвалиди #НОИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »