Защо Русия изведнъж реши да доставя газ на Украйна на по-ниска цена?

Защо Русия изведнъж реши да доставя газ на Украйна на по-ниска цена?
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Руското правителство е решило, че държавният газов гигант „Газпром“ ще предостави отстъпка при доставката на синьо гориво за Украйна през следващите 3 месеца. Според договора Украйна ще плаща по 248 долара, вместо 329 долара, както досега, за 1000 кубически метра.

Всички други условия са като тези в т.нар. зимно спразумение между компаниите "Газпром" и "Нафтогаз".

Сделката изглежда странна, защото Русия е същото време подкрепя бунта на проруските сепаратисти в Украйна. Конфликтът е опустошителен за украинската икономика, така че, защо Русия изведнъж предлага да помогне на страната?

Миналата седмица Европейската комисия изпрати писмо до руското правителство с молба да
обмисли отстъпка за Киев за доставките на газ от Русия, като например премахването таксата за износ, която в момента е 100 долара за хиляда кубически метра газ.

Отговорът от руска страна – Газпром да намали цените за Украйна, намеква, че Русия се опитва да охлади напрежението в региона и така да се облекчат международните санкции и страната да се измъкне от настоящия икономически спад.

Международния валутен фонд очаква БВП на Русия да падне с 3% тази година и с още 1% през 2016 г. заради санкциите и срив в цените на петрола.

Договорите за доставка на газ между двете страни имат дълга история на конфликти. Газови сделки между двете страни отдавна са основен източник на търкания. Украйна използва 58% от внесения газ от Русия през 2013 г. за вътрешния си пазар, докато Москва многократно е използвала газовите си преференции като средство за политически отстъпки от Киев.

Газовата сделка за посредничество между бившия украински министър-председател Юлия Тимошенко и руския президент Владимир Путин от 2009 г. се провали, тъй като не бе справедлива. Това доведе до осъждането на Тимошенко на 7 години затвор и глоба от 200 милион долара (наказателната система в Украйна е силно политизирана).

Все пак следващата година, новата про-московска администрация бе в състояние да осигури отстъпка от вноса на газ с 30%, в замяна на удължаване на използването на черноморското пристанище Севастопол (част от Крим, който сега е анексиран от Москва) от Русия.

Киев прекара последните месеци в опити да се отърси от зависимостта си от газопровод на Москва, като купуваше повече газ от Европа. Премиерът Арсений Яценюк заяви миналия месец, че страната ще вземе заем от 1 млрд. долара, използвайки държавни гаранции, за да се сменят доставчиците на газ на страната с европейски. Проблемите с финансирането на Киев, обаче означават, че процесът вероятно ще отнеме повече време от очакваното.

Европейската комисия и Украйна поискаха отстъпка от Газпром за последните 6 месеца. Руската компания предложи за не повече от три. Руският в. „Комерсант“ съобщи, че сделката вероятно ще се случи, тъй като украинското търсенето изглежда ще продължи да намалява бързо, освен ако Газпром не приеме по-ниските цени.

Това става в критичен момент за Киев, тъй като е сложено началото на амбициозен план за икономически реформи, договорени с МВФ като част от спасителния пакет за страната. Част от тази сделка включва преструктуриране на дълга на страната, което може да доведе до значителни загуби за кредиторите й.

Заемът от 3 млрд. долара, който Украйна е взела от Русия, от суверенния инвестиционен фонд (който трябва да бъде изплатен през декември) е едно от задълженията, които могат да бъдат предоговорени. Киев се стреми да намали вноските си с 5,2 млрд. Долара за 2015 г. Тъй като заемът се смята за "държавен дълг", едностранно неизпълнение от страна на Украйна ще наруши правилата на МВФ, което означава, че МВФ няма да продължи да предоставя финансиране.

Така както Русия ефективно има право на вето върху спасителен пакет своите съседи.

*Анализът е публикуван в изданието "Бизнес Инсайдър", превод Цанка Донкова

#газ #доставка #Украйна #Русия #Газпром #синьо гориво

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"