„Уестингхаус“ и България ще продължат дискусиите за „АЕЦ Козлодуй“

„Уестингхаус“ и България ще продължат дискусиите за „АЕЦ Козлодуй“
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Уестингхаус Електрик Къмпани“ ще продължи да води преговори с България за „АЕЦ Козлодуй“. Това обявиха от компанията във връзка с изтеклия срок (31 март) на споразумението за 7-и блок на атомната централа и думи на премиера Бойко Борисов. Министър-председателят посочи, че България не може да поеме ангажимент към компанията и да потвърди договора за изграждане на нова ядрена мощност.

„Уестингхаус“ е доволна от сътрудничеството, което разви с „АЕЦ Козлодуй“, и в близкото бъдеще ще се фокусира върху незабавни и количествено измерими подобрения на ядрените мощности в страната чрез представяне на най-модерната технология на компанията, използвайки големия си международен опит“, заяви Дани Родерик, президент и главен изпълнителен директор на „Уестингхаус“.

Той обяви още, че решението за продължаване на дискусиите е било взето  съвместно от всички страни и отразява сегашните условия в България за подкрепа на инфраструктурен проект от такъв мащаб.
 
По думите на Родерик, макар да съществува единодушие, че в дългосрочен план този проект е атрактивен, страните са на мнение, че ще трябва да се разгледат различни модели за внедряването на технологията AP1000® за в бъдеще.

„Продължаваме да предоставяме и предлагаме съдействието си и своята международна технология на целия спектър дейности на „АЕЦ Козлодуй“ - от гориво и услуги до извеждане от експлоатация и управление на отпадъците“, добави Родерик.

Осем реактора с технология AP1000® вече се изграждат в света - по два на всяка от площадките “Vogtle” и “V.C. Summer” в САЩ, както и по два на площадките на АЕЦ “Sanmen” и AEЦ “Haijang” в Китай. Неотдавна бяха сключени акционерни споразумения за изграждането на ядрени мощности с технология AP1000® на площадката „Мурсайд“ в Обединеното кралство.

#дискусии #АЕЦ Козлодуй #Уестингхаус #преговори #срок #споразумение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници