Династията Сакскобургготски в България

Династията Сакскобургготски в България
снимки: Kingsimeon.bg
A A+ A++ A

Сакскобургготски е български владетелски род от Третото българско царство. Произходът на династията идва от унгарския клон (Сакс-Кобург-Кохари) и на германската херцогска династия (Сакс-Кобург и Гота), клон на династията Ветин.

Пръв представител на династията у нас е Фердинанд I. Той е роден като Фердинанд Максимилиан Карл Леополд Мария Сакскобургготски и е княз на България - от 7 юли 1887 г. до 22 септември 1908 г., когато е обявена Независимостта на България, и цар на България - от 22 септември 1908 г. до абдикирането му на 3 октомври 1918 г. в полза на сина му - княз Борис Търновски или цар Борис III.



Цар Борис III Обединител е роден е на 30 януари 1894 г. в Двореца в София. Пълното му име е Борис Клемент Роберт Мария Пий Станислав Сакскобургготски. Тъй като династията на Фердинанд – Сакскобургготите е немска, а самият той е цар на българския народ, малкият Борис е кръстен както от православен, така и от католически свещеник. Негови кръстници стават съответно император Николай II и папа Лъв ХIII.

Той управлява България от датата на коронацията му през 1918 година до смъртта му на 28 август 1943 г. По време на Втората Световна война България получава възможността да администрира до края на войната земите, известни от историята като Западни покрайнини, Вардарска Македония и Беломорска Тракия. Във връзка с това Цар Борис III е наречен Цар Обединител. Цар Борис III умира неочаквано след кратко боледуване на 28 август 1943 г., скоро след като се връща от визита при Хитлер.

Наследява го на престола невръстният му син цар Симеон II от чието име управлява избраният от народното събрание регентски съвет - проф. Богдан Филов, княз Кирил и генерал-лейтенант Никола Михов до преврата на 9 септември 1944г. и назначеният от комунистите регентски съвет - акад. Тодор Павлов, проф. Венелин Ганев и Цвятко Бобошевски до установяването на републикански режим на 15 септември 1946г.

Симеон Борисов Сакскобургготски (Негово Величество Симеон II, Цар на българите или накратко Симеон Втори) е цар на българите в периода 1943–1946 година и министър-председател на България в 85-то правителство 2001–2005 година. Симеон е роден с титлата княз Симеон Търновски, син на цар Борис III и на царица Йоанна Савойска и престолонаследник на българския трон.

Напуска страната със семейството си на 16 септември 1946 г. За пръв път се завръща на 25 май 1996 г. След завръщането си в България и в политическия живот е познат като Симеон Сакскобургготски.

От 24 юли 2001 г. до 17 август 2005 г. Симеон Сакскобургготски е 48-мият министър-председател на България начело на 85-тото правителство на България.

Симеон Сакскобургготски има пет деца - Кардам Търновски, Кирил Преславски, Кубрат Панагюрски, Константин Видински и Калина Сакскобургготска.

Кардам Сакскобургготски е роден на 2 декември 1962 в Мадрид. Той е княз Търновски и като първороден син на цар Симеон II и законната му съпруга доня Маргарита би могъл да предяви претенции за престолонаследник и глава на българската царска фамилия. 

На 15 август 2008 княз Кардам и жена му претърпяват тежка автомобилна катастрофа в близост до Мадрид, когато колата им излита от пътя и се удря в дърво. И двамата са хоспитализирани, но Кардам получава тежка мозъчна травма и до днес се намираше в кома.

Tой почина днес в резултат на белодробна инфекция, като следствие от дългогодишното му обездвижване.

Вторият син на Симеон Сакскобургготски е Кирил Сакскобургготски. Той е британски финансист. Кръстен е на чичо си княз Кирил Преславски (1895-1945). Княз Кирил носи титлата - Преславски.

Завършва теоретична и квантова физика в Принстънския университет. Специализира финанси, живее и работи в Лондон като банков експерт в централите на финансова къща “Лемън Брадърс” в Ню Йорк и Лондон (1991-2001).

Кубрат Сакскобургготски е роден на 5 ноември 1965 г. Той е трети син на цар Симеон II и съпругата му Доня Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела Царица на българите.

Завършва медицина в университета “Навара” в Памплона (1990 г.); работи като стажант в болницата “Пуерта де Йеро”. Продължава кариерата си като хирург по вътрешни болести в частна клиника.

Константин Асен Сакскобургготски е роден на 5 декември 1967 г. Завършва Френски лицей в Мадрид и “Бизнес администрация” в САЩ (1990 г.). Директор е на банка “Ротшилд” в Мадрид.



Калина Сакскобургготска е пето дете и единствена дъщеря на бившия цар (1943-1946) и министър-председател (2001-2005) на България Симеон II и на испанската благородничка Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела. 

Калина Сакскобургготска е родена на 19 януари 1972 в Мадрид, Испания. Завършва френски лицей и английски колеж в Мадрид. Следва в Лондонската академия по изкуствата и филология в Германия.

Симеон Сакскобургготски има 11 внуци.

Съгласно Търновската конституция внукът на Симеон II и първороден син на Кардам княз Търновски - Борис, щеше да е новият ни престолонаследник, ако България беше царство.


#Кардам

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »