Договарят по-ниски цени на тока от американските ТЕЦ-ове

Договарят по-ниски цени на тока от американските ТЕЦ-ове
A A+ A++ A

В Гранитната зала на Министерския съвет днес ще бъдат подписани споразумения за промяна на дългосрочните договори с ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Марица Изток 1″ и ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3″.

Предвижда се американските ТЕЦ-ове да свалят цената на електроенергията, която произвеждат. Новите изкупни цени  от двете централи така ще повлияят върху енергийния микс, който формира крайната цена на електроенергията, но най-вероятно няма да се отрази на крайната цена за потребителя. Очакванията са намалението по-скоро да облекчи дефицита, натрупан в енергийната система.

Още в края на февруари беше подписан меморандум за разбирателство с двете централи. Заради просрочени задължения на НЕК към централите ТЕЦ “Марица-изток 1″ и ТЕЦ “Контур глобал Марица-изток 3″, те не се разплащат от своя страна с доставчиците на въглища от “Мини Марица-изток”. Задълженията на американските собственици към минното дружество, което е държавно, се оценяват на между 120 и 140 млн. лв. Предполага се, че с настоящото споразумение ще се постигне намаляване на така наречената вътрешнофирмена задлъжнялост.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »