НЕК се договори с ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3, изгодата е 1 млрд. лв. според Борисов

НЕК се договори с ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3, изгодата е 1 млрд. лв. според Борисов
A A+ A++ A

Националната електрическа компания се споразумя за промяна на дългосрочните договори с двете американски централи - ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3".

На подписването в Гранитната зала на Министерския съвет бяха премиерът Бойко Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Днешният ден е един от важните дни за енергетиката, тъй като близо вече две години се говори упорито за необходимостта от търсене на варианти за преразглеждането на дългосрочните договори с американските партньори", каза министър Петкова. Според нея това е сериозна крачка напред, за да спасим енергетиката от финансовия колапс, в който се намира.

"Това са по 100 млн. на година, в целия срок на договора 1 млрд. лв.", обобщи изгодата Борисов.

Намалението на цената не е свързано с удължаване на срока на тези договори. Те ще приключат в рамките на периода, за който се уговорени, поясни Петкова.

"По същия начин преговаряме със зелените енергии, с ЕРП-тата - тихо и скромно", отбеляза Борисов. "Когато дойдем да подшием пред вас, тогава ще кажем какво сме се разбрали", загатна той.

На въпрос за преговорите с "Уестингхаус" премиерът повтори, че са добре дошли в България, но като стратегически инвеститор. "Надяваме се да намерим начин и форма този проект да се случи при условията, които ние искаме, а то е те да дойдат не като търговец, а като стратегически инвеститор. Министерството на енергетиката има задачата тихо, скромно, но много твърдо да докара преговорите с "Уестингхаус" до същия резултат, който днес имаме с тези две централи", подчерта Борисов.

"Нашата амбициозна цел е юни да занулим приходите и разходите на НЕК. Това беше безумие, което се правеше с НЕК. Няма как НЕК да купува скъпо, а да продава евтино и да не задлъжнява с милиарди. Не е нужно да си много умен, за да го констатираш", заключи премиерът.

По думите му, за да излезе НЕК на печалба, има няколко резерви по веригата, особено при зелените енергии.

Борисов отговори на отправена по-рано днес критика в парламента за отсъствието на България от енергиен форум в Будапеща: "Унгария е суверенна държава, Македония, Сърбия, Гърция, Турция-също. Те могат да се срещат не само за "Турски поток", но и за каквото си пожелаят. В нашия разговор с президента Ердоган, сега Петкова ще ходи и до Москва, сме заявили желанието да си направим газов хъб с 4-5 източника на газ, спешно построяване на интерконектора с Гърция. Заявили сме "Южен поток" с трети либерализационен пакет. До ден днешен нямаме писмено прекратяване на договора от руска страна".

Посланикът на САЩ Марси Рийс изрази задоволство, че е била очевидец на подписването на това споразумение. "Тези две фирми заедно представляват най-голямата американска инвестиция в България. Надяваме се, че с подписването на тези споразумения ще има принос за създаване на положителен имидж за бизнес средата в страната и това ще привлече и други американски инвеститори", добави Рийс.

Хулиан Небреда, президент на бизнес звено Европа на ЕЙ И ЕС заяви, че са имали виждането, че България ще бъде Швейцария на Балканите и има много потенциал и възможности. "Електричеството ще бъде едно от тези конкурентоспособни предимства. Считаме, че това е една положителна стъпка и изисква много работа занапред".

"Преговорите бяха трудни, но се споразумяхме, защото имахме доверие в правителството на този министър-председател, а именно, че ще се стабилизира този сектор. Подписвайки този договор, бяхме уверени, че правителството успешно изпълнява програмата си и че съвсем скоро ще има стабилен електрически сектор. Това ще бъде един от моторите, който ще изведе България, за да стане Швейцария на Балканите", завърши Небреда.

Гари Левсли, изпълнителен директор на ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" посочи, че подписаното споразумение е много добро за България и е един добър компромис. "Никой преди 10 години не би могъл да предвиди, че ще започне тази икономическа криза. В този регион обстоятелствата се промениха и разполагаемостта на България да посреща задълженията си в сектор енергетика са тежки. Разбрахме колко е сложен характерът на пазарите на електроенергия и за три месеца успяхме да се споразумеем", каза той.

 



#НЕК #ТЕЦ #Бойко Борисов #Теменужка Петкова #Марси Рийс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници