Внасяме жалба в ЕК заради гръцкия данък

Внасяме жалба в ЕК заради гръцкия данък
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Министерският съвет е одобрил Решение, с което страната ни официално ще внесе жалба в Европейската комисия по отношение на специфичните допълнителни данъци, въведи от Гърция. Със свое решение от днес министерски съвет упълномощава министъра на финансите да уведоми Европейската комисия за правното основание на подадената жалба в ЕК.

Припомняме, че във вторник на заседание на депутатите от бюджетната комисия обсъдиха негативите за станата ни от гръцкия данък. Там стана ясно, че правителството на този етап разчита предимно на дипломатически мерки, макар че зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев заяви, че има готовност и да се стигне до съд. Ананиев изчисли също, че около 800 млн. евро ще са загубите за страната ни на година, ако Гърция приложи данък от 26% върху сделките с наши фирми.

Процедурата по разглеждане на жалбата включва две фази - административна и съдебна, като административната фаза е задължителна, обясняват още от МС.

Административната фаза в хипотезата на член 259 от ДФЕС приключва с издаване на мотивирано становище от ЕК в тримесечен срок, след като на всяка от заинтересованите държави е предоставена възможност да изложи съответно съображенията относно собствените им позиции и тези срещу ответната страна, писмено и устно. Ако Комисията не издаде становище в срок от три месеца от датата на поставяне на въпроса пред нея. отсъствието на становище не е пречка за Република България да сезира Съда на Европейския съюз.

Данъкът засяга Ирландия, Кипър и България. В момента гръцкото правителство подготвя правилата, но намерението е всички сделки на фирми от тези държави да се облагат с 26%. След като се докаже, че те не не са фиктивни, парите ще се възстановяват. 

#ЕК #Гърция #гръцки данък #Кирил Ананиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"