Русия и Гърция се договориха за съвместни действия

Русия и Гърция се договориха за съвместни действия
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Русия и Гърция подписаха съвместен План за действие между двете държави за 2015 и 2016 година, съобщи РИА „Новости”. Освен това, подписано е и съвместно заявление за руския президент Владимир Путин и премиерът на Гърция Алексис Ципрас по случай 70-годишнината от края на Втората световна война. Двамата държавни ръководители са се договорили също през 2016 година да се проведе Година на Русия в Гърция и Година на Гърция в Русия.

Руският президент заяви след преговорите с Ципрас, че Гърция не е отправяла молба за финансова помощ, но не изключи отпускането на заеми на Атина „в рамките на двустранните отношения”.

Сред другите засегнати в разговорите теми са кипърският проблем, участието на Атина в проекта „Турски поток” и перспективата на отношенията между Брюксел и Москва.

"Участието на Гърция в проекта "Турски поток" ще донесе на страната стотици милиони евро годишно от транзитни услуги и съществено ще повиши геополитическия й статут", заяви Путин, цитиран от ТАСС.

"В случай на положително решение на гръцкото правителство за проекта, това ще промени геополитическия статус на Гърция като я превърне в основна транзитна страна в цяла Южна Европа, и вероятно и за Централна Европа. Тя ще получава добри пари за транзит, говорим за стотици милиони евро годишно", подчерта още Путин.

"Освен това участието на Гърция в "Турски поток" ще позволи създаването на нови работни места и това ще доведе до допълнителни приходи за държавата от данъци на всички равнища. Това е сериозен мащабен и многомилиарден проект", категоричен е руският президент.

На свой ред Ципрас каза, че Атина била заинтересована от привличането на инвестиции за строителството на газопровода на гръцка територия от турската граница. Ципрас коментира още, че икономическата война, водена от Европейския съюз срещу Русия, може да доведе до нова Студена война, като Атина ще се опита да се превърне в „преговорен мост" между Европа и Русия за разрешаването на този проблем.

Гръцкият министър-председател добавил, че Гърция „открито не одобрява" европейските санкции срещу Русия. "Разбира се, санкциите удариха сътрудничеството между Русия и Гърция в сферата на селското стопанство. Но днес ние се опитахме да изградим нашето сътрудничество независимо от санкциите", каза руският президент.

„Ние уверихме нашите гръцки колеги в намеренията на Русия да приложи споразуменията от Минск за уреждането на конфликта в Източна Украйна", изтъкна Путин.

Двамата са се споразумели да обърнат повече внимание на инвестициите, сътрудничеството в енергийния и туристическия сектор. Гръцкият премиер пък заяви, че е благодарен на президента Путин за новия разцвет в руско-гръцките отношения

Припомняме, че гръцкият премиер Алексис Ципрас е на посещение в Кремъл. Визитата на Ципрас в Русия се разглежда като опит на Атина да използва отношенията си с Москва като потенциална разменна монета или просто като опит да засили връзките с традиционния си съюзник. Като контрамярка срещу западните санкции Русия през миналата година забрани вноса на избрани храни от Европейския съюз, включително и от Гърция.

В същото време южната ни съседка, която е зависима от внушителни международни спасителни планове от 2010 г., ще свърши парите в рамките на седмици, освен ако не постигне споразумение със своите кредитори за получаването на нови средства.

#Алексис Ципрас #Гърция #Русия #Москва #Владимир Путин #Турски поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници