Ципрас: Не приемаме името "Турски поток", но приемаме газопровода

Ципрас: Не приемаме името "Турски поток", но приемаме газопровода
Алексис Ципрас и Владимир Путин. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Трябва да уточним - няма да има „Турски поток” на територията на нашата страна, а гръцки газопровод. Не можем да приемем името „Турски поток”, но смятаме, че проектът може да подобри отношенията ни с Анкара. Това заяви премиерът на Гърция Алексис Ципрас след срещата с руския президент Владимир Путин, предаде „Еурактив".

Ципрас уточни, че газопроводът „Турски поток” ще носи друго име на гръцка територия.

Добрата новина за Гърция е, че Русия обмисля да й предплати печалбите, които южноевропейската държава ще получи от доставката на руски газ към Европа като част от газопровода. Същата уговорока бе предложена от Русия и на нуждаещата се от пари България за спрения „Южен поток”.

Друга важна тема, която обсъдиха Алексис Ципрас и Владимир Путин е борбата с тероризма. Тази тема бе обсъдена и по време на среща с председателя на Държавната дума Сергей Наришкин. Гръцкият премиер призова Европа да сътрудничи с Русия.

„Някои наши партьори в Европа свикнаха да повтарят, че опасността идва само от северна страна. Но ние виждаме, че тя идва от джихадистите. ЕС няма да се справи без Русия“, заяви Ципрас, цитиран от ТАСС.

Гръцкият премиер отклони критиките за визатата му в Москва, като подчерта, че споразуменията между Русия и Гърция в редица отрасли като търговията, енергетика, туризма и културата ще допринесат за утвърждаването на стабилността и развитието.

#Ципрас #Владимир Путин #Алексис Ципрас #Путин #Анкара #Москва #Атина #Турски поток #Турция #Русия #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"