Психолог: Вярващите имат по-високи нива на психично благополучие

Психолог: Вярващите имат по-високи нива на психично благополучие
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Коментарът е на психолога Маргарита Бакрачева за БТА.

Шарените яйца, украсата, ароматът на козунаци, ритуалите, свързани с най-светлия християнски празник Великден, са все неща, които въздействат емоционално. Без значение на религията или религиозната принадлежност, вярващите хора имат по-високи нива на психично благополучие. 

От една страна вярата създава усещането за свързаност и връзка с другите, със света като цяло. От друга страна вярата е ключът към смисъла на живота. И вярата се различава много от религията. Тя е основно вътрешната ни увереност, че не сме сами.

Една от опорните точки, която да ни помогне да се разтоварим от стреса, е намирането на сигурност - всеки повтарящ се ритуал кара хората подсъзнателно да се чувстват спокойни, с корени и принадлежащи към една общност. Емоционалният момент от друга страна също оказва своя ефект - всички приятни усещания, които ни напомнят за детството и с всяка година преоткриваме по нов начин.

Освен в случаите, в които хората изпитват дефицит в отношенията с близките, това време, прекарано с роднините, има особено зареждащ ефект. Разбира се, роднините са тези, които най-силно могат да ни изкарат от равновесие.

По-важното обаче е другия момент - това се дължи на близката ни връзка. Един непознат човек не може да ни нарани както някой, когото обичаме. А именно - роднините са тези, на които обикновено човек разчита безрезервно да го подкрепят в случай на нужда. "Семейните" празници карат хората да се замислят и за този въпрос - за евентуалните вражди и кое е по-ценно. А както знаем, българинът поставя семейството много високо в ценностната си йерархия.

#празник #Великден #празници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници