За донорството - грубите спорове не са за интелигентни хора

За донорството - грубите спорове не са за интелигентни хора
Виктория Димитрова
A A+ A++ A

Тема, която винаги буди дискусии. Защото грубите спорове не са за интелигентни хора. Донорството на яйцеклетки и сперматозиди дарява шанс на хора с репродуктивни проблеми да имат деца. Практикува се в световен мащаб повече от 30 години. Там, където е разрешено, не подлежи на дискусии и спорове много, много отдавна.

Донорството на яйцеклетки в България е анонимно и безвъзмездно. Наредба 28 от 2007 г. допуска да бъдат обезщетени дарителите за разходи и пропуснато време и други. Темата често бива свързвана със заплащане (има държави, в които е заплатено) и още по-често се търси моралното и етичното в нея.

Донор на живот навсякъде по света е доброволен акт

В България се тиражира числото над 40 000 нуждаещи се от донор, но... Числото е само записани хора в донорската програма. Липсват онези, на които им е препоръчана тази програма, но все още не са взели решение. Не са записани и тези, които дори не знаят, че са за донор, защото още не са мислили за дете.

Дори да вземем само числото 40 000, какво се случва? Центърът, който накратко наричаме „Фонд ин витро“, покрива до три опита на двойка, но със собствена яйцеклетка, а всеки опит е на стойност 5000 лв.

Опитите с донорска яйцеклетка не се покриват

няма финансиране за тях и съответно всеки човек сам си ги заплаща, което води до „игрите на глада“...

Цената? От 6000 до 25 000 лв. струва ин витро с донорска яйцеклетка в България, в клиники по репродуктивно здраве. Няма обаче достатъчно донори, които да покрият нуждата. Рецепиентите стигат до опити да подкупват жени във форуми и социални мрежи да им станат донори. Журналисти питат: платено ли е донорството?

Ние сме организация, която се опитва да обяснява, информира и защитава правата на донорите. Защо е нужно?

Защото ин витрото в България е бизнес

Защото може да бъдеш опасно стимулиран с комерсиална цел. Клиниката по репродуктивно здраве сбъдва мечатата за дете, но тази мечта струва пари. И, ако държавата помага на хората, чрез Фонда да си платят тези пари, то на хората , които се нуждаят от донорска яйцеклетка, няма кой да плати.

Оттук нататък зависи къде ще попаднеш. Дали ще ти струва 6 000 или ще стигнеш до 25 000, зависи от това къде си пациент.

Донор на яйцеклетки може да бъде всяка жена до 34 години, включително с поне едно родено дете. Да има желание да помогне и да знае, че е анонимно и безвъзмездно. Ще кажете, че емоционалната част не е важна? Ами да проследим сами. Как клиниките за репродуктивни проблеми правят донорството на яйцеклетки в България „платено“?

Зад разходите по обещетение на донори се крият различни суми

В Х клиника са 1500 , в Y са 2000, в Z са 2500, в следващата 3000, на места - дори до 4500.

Защо? Заради борбата с онзи рецепиент ,който ще извади далеч над 6000 лв. за да се сдобие с дете. Ин витрото е бизнес за репродуктивната клиника. И, ако тя предлага 4500, а не 1500 лв. за разходи, то тя купува донор, а той съответно се продава. И още по-лошото - същият донор, взел 3500 или 4500 лв., счита, че е направил голямо добро и е помогнал, а всъщност е увеличил цената на ин витрото на човека Х с още най-малко 3500 лв.

И, ако на Ивана от Бяла Слатина донорството и е отнело 6-7 пътувания до София и обратно, престой в хотел, болничини или отпуск, заради отсъствието от работодателя, дневни разходи и т.н., някъде около 1500-2000 лв., то всичко над това какво е? И какво всъщност се получава? В борбата за пациенти и търсене на донори за тях клиниките набират донорите си със заплащане скрито под разходите по донорството им.

Ето так се получава на едно място нещата да се правят по формулата

етично донорство + допустими разходи

а на друго място донорството + разходи и над тях „заплащане“.

И, ако в клиниката, където ин витрото е 6000 лв., а донорът е обезщетен с около 1500, то съвсем логично е там, където ин витрото е 13000, на донора да се платят 3500 лв.

И, когато ви наричат ангели, уважаеми донори, не забравяйте, че нищо ангелско няма в продажбата.

Остава ми само утехата, че има и добри сърца, а при тях емоционалната част е важна. Тогава и само тогава, когато зад бълването от скрити и явни реклами и борбата кой е по-по-най сред репродуктивните клиники, се погледне с единно око към хората, мечтаещи за бебе и към донорите, тогава ми говорете за морал и добри специалисти. Всичко друго е пари.

- - - 

Виктория Димитрова е ръководител на донорската програма към фондация "Искам бебе" и член на Управителния съвет на фондация "Майки за донорството". Застава зад каузата през 2010 г. Майка е на една дъщеричка.

#донори #бебета #здраве #репродуктивни проблеми #ин витро #яйцеклетка #донорство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »