Плъзна нов вирус със суха кашлица

Плъзна нов вирус със суха кашлица
A A+ A++ A

Нов вирус изви опашки пред кабинетите на джипитата със затоплянето на времето. Суха кашлица и силна отпадналост са най-честите оплаквания.

Кашлица, хрема или  температура характеризират вирусните инфекции, като най-опасен е грипът, затова го следим, каза пред БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той обясни, че тази година грипът е бил от тип А. Но пораженията не са сериозни - миналата година броят на заболелите е бил по-голям.

Пикът на заразата е бил в средата на февруари, сега повод за оплакванията са рино вируси, най-често респираторен синцитиален вирус. Те не дават такива тежки усложнения, поясни вирусологът.

За засилване на имунитета медикът препоръча да се взима витамин D, поне за известно време, докато започне слънчевото време. Трябва също да си осигуряваме пълноценна разнообразна храна и да избягваме консервантите.

Няма такова нещо като настинка, винаги става дума за вирусна инфекция, обясни проф. Кантарджиев, дори когато е със силни болки на мускулите и голямо чувство за умора.

Специалистът предупреди, че тази пролет ще има много кърлежи, защото излизаха много мишки и плъхове през зимата. Първите кърлежи са вече налице със затопляне на времето и трябва внимателно да се оглеждаме след разходка, посъветва професорът.

В сезона на цъфтежа се проявяват алергиите, за който е характерно зачевяване и сърбеж в очите, кихане и запушване на носа. Бумът на алергиите е след св.св. Кирил и Методий, тогава цъфтят житните растения, те са най-силните алергени, посочи д-р Кантарджиев. Тополите нямат нищо общо с алергиите, истинската причина за алергиите е именно цъфтежът на житните растения, който съвпада по време с пухчетата от тополите.

#вирус #грип #алергии #кърлежи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници