Гърция се готви за фалит, ЕС обмисля извънреден план

Гърция се готви за фалит, ЕС обмисля  извънреден план
Алексис Ципрас. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция се подготвя да обяви неплатежоспособност по държавния дълг, ако не успее да постигне споразумение с кредиторите до края на месец април, пише вестник „Файненшъл таймс“.

„Правителството, което бързо привършва парите за плащане на заплати на държавните служители и пенсиите, реши да се откаже от изплащането на 2,5 милиарда евро на Международния валутен фонд, които трябваше да бъдат преведени през май и юни, ако не се постигне споразумение“, твърдят източници на изданието, близки до правителството в Атина.

„Стигнахме до края на пътя. Ако ЕС не преведе пари от фонда за финансова помощ, няма да има алтернатива, освен дефолт“, коментира представител на гръцкото правителство, пожелал анонимност.

Проблемът, според изданието е, че евентуалният гръцки дефолт би бил безпрецедентен шок за еврозоната. Предупреждението може да е тактическа стъпка в преговорите, целяща получаването на възможно по-благоприятни условия от кредиторите на Гърция.

Докато Гърция се безпокои за финансите си, европейските правителства също подготвят извънредни планове за случай на евентуален гръцки дефолт. Те са раздразнени от непрофесионалната тактика за водене на преговори и конфронтационната реторика на Атина.

Сценарият, при който Гърция изпада в неплатежоспособност, най-вероятно ще доведе до прекратяване на спешното подпомагане на ликвидността на гръцкия финансов сектор от Европейската централна банка, до закриването на гръцки банки, контрол върху капитала и по-широка икономическа нестабилност.

#Гърция #ЕС #дефолт #неплатежоспособност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници