БДЖ - билет за първа класа, място - за втора

БДЖ - билет за първа класа, място - за втора
A A+ A++ A

Има неща, които може да се случат само в България. Наричаме ги галено абсурди и така, свиквайки с тях, всеки ден  прибавяме по някой нов образец към колекцията от безумия, сред които живеем.

Всичко в и относно БДЖ е абсурд

Абсурд е, че през 2015 г., 97 години след Първата световна война и 70 години след  Втората, се возим във влакове, чиито тоалетни са по-мръсни от външните кенефи на средностатистическо село в Африка, прозорците сякаш са заливани с повръщано, а вечно недоволната касиерка продава билет за първа класа и място към него за втора.

Тя, разбира се, прави това, защото,

докато обслужва клиент на касата на БДЖ в НДК, говори по телефона

със сина си, пита го дали е гладен и кога ще ходи на училище и т.н. Липсва единствено култовата картинка от годините на соца, в която подобна чиновничка има още по-мултифункционален профил - говори по телефон, говори с колежката до нея, лакира си ноктите и, между другото, прави всичко останало.

Но по-лошото е, че тази нереалност продължава извън стените на офиса. След като човек си е взел билет, за да пътува в съботата срещу Великден, се озовава във

влака София-Варна, който има едва четири вагона

които - логично - са претъпкани с хора. 

Първата класа в този "влак" е, забележете, част от един от вагоните. И, може би, съвсем логично според БДЖ, тя не разполага със собствен санитарен възел. И, съвсем не неочаквано, въпросната първа класа е пълна с хора, които не са я припознали като такава. Съответно, в някакъв момент, при появяването на кондуктор, биват помолени да напуснат или да си доплатят удоволствието да останат там.

И тогава човек проумява, че всъщност

в БДЖ няма първа класа

има втора, трета, пета и десета класа, и не се знае точно къде е дъното.

И разбираш, че няма никакво значение какво ти е продала бъбривата касиерка. Условията са еднакви навсякъде - мръсотия, смрад и претъпкани купета.

Този чисто български лукс се допълва от една, на пръв поглед, много дребна подробност. В същия влак, където първата класа е част от вагон, повече от местата са заети от служители на БДЖ, които имат право да ги ползват безплатно. И, за разлика от простосмъртните редовни пътници, колегите от БДЖ никой не може да ги вдигне от първата класа. Съвсем заслужено, нали?

#БДЖ #абсурд #влакове #влак #Великден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »