Трудови договори на ден въвежда Калфин

Трудови договори на ден въвежда Калфин
A A+ A++ A

Да се сключват еднодневни трудови договори с платени осигуровки става възможно още от идния месец - това подготвят социалният министър Ивайло Калфин и колежката му в земеделието  Десислава Танева.

Целта е новите договори да се използват още от следващия месец май за брането на черешите, обясниха експерти от социалното ведомство, които работят по промените, пише в. “24 часа”.

Кочани с трудови договори с продължителност един ден започва да продава държавата на работодатели. Трудовите злополуки с обърнатия камион и срутения хотел, където загинаха работници без трудови договори, ускори промените, за които Калфин се закани още при встъпването си в длъжност.

За да влезе системата в сила, ще са нужни промени в Кодекса на труда, които трябва да бъдат представени до края на тази седмица.

Работодателите в селското стопанство ще купуват кочаните с трудови договори от държавата. Цената ще е стойността на данъка и осигуровките, които ще се дължат за земеделския работник. Вероятно всеки договор от кочана ще е за твърда сума, а работодателите ще откъсват толкова квитанции, колкото покриват надницата на работника.

Кочаните с договори всъщност ще представляват система за почасово заплащане в селското стопанство, обясниха от социалното министерство. По този начин ще става и почасово наемане на домашни помощници, гледачки на бебета и възрастни хора и майстори за дребни ремонти.

С купуването на кочаните фирмите в земеделието ще са изрядни към работниците и бюджета, смятат авторите на проекта.


#трудови договори #Ивайло Калфин #Десислава Танева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »