НАП разваля сделки, ако е укрита част от цената

НАП разваля сделки, ако е укрита част от цената
A A+ A++ A

Данъчните ще развалят сделки за имоти, ако хванат измама при декларирането на действителната цена, на която е извършено прехвърлянето. За това напомнят в съобщение от НАП.

По закон тази практика се прилага от няколко години, но от приходната агенция смятат да засилят контрола, защото са установили, че хазната продължава да търпи загуби.

Средно на година бюджетът се лишава от 43 млн. лв. при продажбата на имоти под себестойността им, сочат данните. Затова от НАП предупреждават своите клиенти, че данъчните имат право да поискат обявяването на подобни сделки за недействителни.

Вниманието е насочено към дейността на изпълнителите и инвеститорите в сектора на строителството като цяло.  Предстоят проверки и ревизии, срещи с представители на професионални сдружения и браншови камари, информационни кампании и др., за да намали рисковете от неотчитане и недеклариране на приходи и доходи в този сектор.

Анализ на риска от неспазването на законодателството, свързан с неотчитане на приходите от строителство на нови сгради и тяхната продажба от строители и инвеститори, е показал щета от 400 млн. лв. средногодишно за бюджета в периода на строителния бум. Експертите от НАП са установили, че рискът се проявява при 8016 строители и инвеститори, които представляват 63% от всички в сектора.

Анализът на данъчните сочи, че в по-голямата част от случаите строителите и инвеститорите умишлено не са спазвали данъчното и осигурително законодателството. Според данните 35% от установения размер на щетата се дължи на целенасочени действия за укриване на данъци – недокументирани разходи за труд и материали, а работните заплати на строителните работници не се отчитат в реалните им размери и др.

За да се намали проявлението на риска за неотчитане на приходите от строители и инвеститори на нови сгради, през 2013 и 2014 г. НАП са направени 281 ревизии на рискови лица. Установените допълнителни задължения на 246 строители и инвеститори са в размер на 33 млн. лв., като по-голямата част от тях – 68%, са по Закона за ДДС.

Оценката на риска за 2014 г. показва, че контролните действия не са повлияли съществено. Според анализа на данъчните намалението на броя на рисковите лица на 4000, с причинена щета за около 112 млн. лв. на година, се дължи основно на външни фактори – спад на обемите на ново строителство на сгради и отпадане от бранша на част от действащите строители и инвеститори заради икономическата криза след 2008 г.

#НАП #сделки #приходи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"