Над 300 българчета са с тегло между 100 и 190 кг

Над 300 българчета са с тегло между 100 и 190 кг
Джаки Данаилов с Иван Гарабитов
A A+ A++ A

Над 300 деца у нас са с тегло между 100 и 190 кг. Джаки Данаилов е на 14 години, а до преди две години е тежал близо 190 кг при ръст 167 см. Хлапето е натрупало наднорменото тегло в рамките на 3-4 години, съобщава в. "Всеки ден".

Преди това то е спортувало активно - било футболист. След инцидент с кон обаче Джаки се уплашил и рязко напълнял  вследствие на стреса.

Момчето от с. Дерманци, Ловешка област, се прочу като

най-дебелото хлапе в България

"Когато човек преживее  някакъв стрес, който се съчетава с неправилно хранене и дишане, започва драстичното отклонение в теглото”, посочва терапевтът Иван Гарабитов. Според него наруши ли се веднъж обмяната на веществата, качването на килограми - независимо дали ядеш или не, става факт.

"При свръхтегло не можем да се борим само с обикновена диета. Нужно е да се включат и други елементи”, допълва мъжът, който от години се бори с едни от най-тежките затлъстявания у нас.

Оказва се, че Джаки съвсем не е единственото дете с подобни габарити.

Осмокласничка от Враца тежи близо 130 кг и  вече две години се бори

с тежкото затлъстяване.

Статистиката показва, че с наднормено тегло са 30,2% от изследваните ученици, от които със затлъстяване - 12,7%. "През последните години през моя център са минали над 300 деца на възраст от 10 до 15 години, които се тежали между 100 кг и 190 кг“, коментира още Гарабитов, помогнал не само на Джаки да се справи с килограмите. Благодарение на Гарабитов момчето от Дерманци свали над 80 кг за 2 години.

Жалкото е, според нови проучвания показва, че

родителите масово продължават да тъпчат децата си с пици, мекици, хамбургери и баници

Това е основна храна за всеки трети ученик у нас.

Последната анкета на Националния център по обществено здраве, показва още, че юношите, консумирали поне веднъж дневно торти или други сладки, са 20,4%. Чипсът и снаксовете са любима храна на 12,8% от децата. Всеки пети ученик пък редовно пие безалкохолно със захар.

Проблем има и с енергийните напитки, като данните показват, че 7% от тийнейджърите си ги купуват често.

"Храненето е един от съществените фактори в превантивната стратегия за намаляване на риска от развитието на  сърдечносъдови заболявания, рак, диабет тип 2, остеопороза и други“, обяснява доц. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика.

#наднормено тегло #дебели хора #здраве #здравословна храна #здравословен начин на живот #диета #хранене

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници