Юрки Катайнен: ЕК иска да насърчи инвеститорите

Юрки Катайнен: ЕК иска да насърчи инвеститорите
A A+ A++ A

Европейската комисия иска да помогне парите на частния сектор да се влеят в икономиката на дадена страна, без правителството й да пречи. Това е целта на Инвестиционния план за Европа, страна ясно от думите на заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен по време на посещението му в България. Той е у нас като част от турнето му в 28-те страни членки, за да разясни въпросния план на конференция „Инвестиционен тласък за Европа“.

По време на презентацията си Катайнен обясни още, че целта на ЕК е максимално да се улеснят инвеститорите, когато се премахнат пречките пред тях.

„В момента в инвеститорите имат по-добри условия да вложат парите си в САЩ, отколкото в Европа и целта на ЕС е да промени това“, посочи Катайнен.

По думите му, кризата се е отразила много лошо на цяла Европа. Това е и причината да създаването на бъдещия Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който ще се реализира в партньорство между ЕИБ и ЕК. Катайнен обясни, че фондът ще осигури целенасочен капацитет за поемане на риска за икономически жизнеспособни проекти.

„Ако сте инвеститор и имате добра идея може директно да отидете при ЕИБ, без преди това да минете през правителството. Правителството не е този, който ще каже кой ще получи заем, а ЕИБ“, посочи Карайнен.

„Текущото на инвестиции е някъде около 15% под средното ниво за Европа. Ако парите означават около 300 млрд. евро на година, то се надяваме те да допринесат за дълготрайното подобряване на потенциала за икономическо развитие. На нас не ни достигат инвестиции, за това не можем да очакваме много добре икономическо развитие за бъдеще. За това се налага да се концетрираме върху тяхното насърчаване", посочи Юрки Катайнен.

По думите му ситуацията е съвсем ясна, защото в Европа липсва ликвидност и частните пари не отиват в инвестиции. „Опитваме се да отчетем причините за това. Има няколко причини. Едната е от страна на търсенето. Втората причина се корени в това, че в много страни и области няма достатъчна външна конкуренция, за да усилят вътрешната си конкурентоспособност. Разбира се, отделните страни си имат своите специфични проблеми. В някои от страните все още има проблеми във финансовия сектор, но мога да кажа, че финансовата ситуация в Европа се стабилизира значително", допълни Юрки Катайнен.

Той открои и важните стълбове, върху които трябва да работи всяка една страна, сред които са образованието и борбата с корупцията. По думите му трябва да се наблегне на уменията на учителите, тъй като именно те подготвят младите хора.

„Хората, които биха инвестирали милиони, не искат да се сблъскват с корупцията“, допълни още той.

От своя страна заместник министър-председателят Меглена Кунева резюмира Инвестиционния план като целта му е „ да събуди частния бизнес в Европа“.

„Европа е толкова силна, колкото е силно най-слабото й звено. Ако счетем, че България е страна, която още трябва да се подкрепя и е най-слабото звено, то нека работим, за да постигнем една силна и здрава Европа“, посочи още Кунева.

#инвеститори #ЕИБ #ЕК #Юрки Катайнен #план Юнкер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"